Nieuws/Binnenland
1419830513
Binnenland

Ook bouw in actie tegen stikstofaanpak

Bouwprojecten liggen massaal stil.

Bouwprojecten liggen massaal stil.

DEN HAAG - Na de boeren wil ook de bouwwereld in actie komen tegen de aanpak van stikstofuitstoot. Op 30 oktober organiseert de nieuwe actiegroep Grond in Verzet een landelijke actiedag op het Malieveld in Den Haag. Via Facebook hebben al 1300 mensen zich gemeld als deelnemer en nog eens bijna 8000 zeggen zich misschien aan te sluiten.

Bouwprojecten liggen massaal stil.

Bouwprojecten liggen massaal stil.

Bouwers komen met hun shovels, graafmachines en kiepwagens in verzet tegen de nieuwe regels ten aanzien van PFAS, oftewel Per- en PolyFluorAlkyl Stoffen. Dat is een verzamelnaam voor duizenden schadelijke stoffen die niet afbreekbaar zijn en veel in de grond voorkomen. Deze stoffen worden al decennia gebruikt in onder meer verf en blusschuim. Sinds kort mag grond, waar PFAS in zit, niet meer afgevoerd worden, als gevolg van strengere regels van staatssecretaris van Veldhoven (Infrastructuur). „PFAS is nu een megaprobleem en veel groter dan de stikstofproblematiek. Wij hebben vrachtwagens stil staan”, zegt ondernemer Arnold Tuytel uit Oud-Alblas, initiatiefnemer van de stichting Grond in Verzet.

Door een uitspraak van de Raad van State over stikstofuitstoot liggen naar schatting 18.000 bouwprojecten stil in Nederland. Er staan daardoor volgens de sector al duizenden banen op de tocht, maar door PFAS komen daar nog duizenden bij. Volgens Tuytel wordt het werken de sector onmogelijk gemaakt.

„Het probleem is dat je nergens met de grond naar toe kunt om het schoon te maken. Dat houdt in dat de bouwprojecten stagneren. Bij de aanleg van een weg of fundering moet je meteen grond afvoeren”, zegt directeur Jaap van der Bom van de Nederlandse Vereniging Procesmatige Grondverwerkingsbedrijven (NVPG). Duizenden bedrijven uit de bouw, grondbanken en grondverzet zijn volgens Van der Bom gedupeerd.

De bouw trok de afgelopen maanden meerdere keren aan de bel over de problemen na de stikstofuitspraak van de Raad van State. De sector verwacht de eerste faillissementen binnenkort, omdat de aannemers niet aan volgende klussen kunnen beginnen. Het grondverzet zit als eerste in de keten, waardoor de stilstand hier het eerst te merken is. Jaap van der Bom pleit voor een nadere bestudering van de metingen en normen van PFAS-grond. „Wij willen op positieve wijze de werkbaarheid van de regelgeving rondom PFAS en stikstof aanpakken, zodat bouwend Nederland weer aan de slag kan’, zegt Tuytel. „Onze economie komt anders stil te liggen.”