Nieuws/Binnenland
1420479225
Binnenland

Oud-Engelandvaarder Rudi Hemmes (99) overleden

Rudi Hemmes

Rudi Hemmes

DEN HAAG - Oud-Engelandvaarder en Tweede Wereldoorlog-veteraan Rudi Hemmes is zondag op 99-jarige leeftijd overleden. Dat heeft het 17e pantserinfanteriebataljon Garderegiment Fuseliers Prinses Irene, rechtsopvolger van de Prinses Irene Brigade, bevestigd.

Rudi Hemmes

Rudi Hemmes

Rudi Hemmes was in de oorlog actief in het verzet. Hij ontsnapte in 1943 naar Engeland en kwam in 1944 met de Prinses Irene Brigade terug om Nederland te bevrijden. De generaal-majoor b.d. was in 2019 nog bij de 75-jarige herdenking van D-Day, de landing van de geallieerden op de Normandische stranden. „We waren met veel te weinig. Maar het kwam niet in ons hoofd op om te weigeren”, zei hij bij die gelegenheid.

Koning Willem-Alexander noemde Hemmes in dat jaar ook in de Troonrede. De veteraan zat bij die gelegenheid naast prinses Beatrix langs de route naar de Ridderzaal. „Als jonge man maakte deze held met gevaar voor eigen leven een keuze voor de toekomst van ons land. En nu, 75 jaar later, is het nog altijd de toekomst die hem drijft”, aldus de koning.

Hemmes was vaak op scholen en bij andere gelegenheden om jongeren toe te spreken over bevrijding en vrijheid. Hij vond zichzelf „wel een bevrijder, maar geen held.” De veteraan kreeg naast Nederlandse ook hoge onderscheidingen in andere landen, waaronder Frankrijk.

„Rudi was hét boegbeeld voor het regiment. Hij heeft zich ingezet voor veteranen, jong en oud, hij was verweven in alle verenigingen van het regiment. Het overlijden van Rudi is dan ook een groot verlies, dat in alle generaties gevoeld zal worden”, aldus het Garderegiment, dat de nabestaanden heel veel sterkte wenst. Hemmes bleef na de oorlog bij Defensie weken. Hij was een van de laatste nog levende Engelandvaarders.

Hemmes met militaire eer gecremeerd. Dat heeft zijn familie maandag laten weten. De uitvaart zal in Den Haag plaatsvinden. Er worden honderden mensen verwacht. Bij een begrafenis of crematie met militaire eer speelt de krijgsmacht een ceremoniële rol. Over de exacte invulling van de ceremonie doet de familie nog geen mededelingen.

Van Zanen: voor altijd verbonden met Den Haag

Volgens burgemeester Jan van Zanen van Den Haag zal de naam van Rudi Hemmes voor altijd verbonden blijven met Den Haag. „Zijn verzet tegen het mensen verachtende naziregime, zijn actieve rol als lid van Prinses Irene Brigade bij de bevrijding van Nederland en in het bijzonder Den Haag, maken hem tot een held”, aldus Van Zaanen in een reactie op het overlijden.

Sinds 2013 was Rudi Hemmes ereburger van Den Haag. „Tot op zeer hoge leeftijd vertelde hij scholieren over zijn belevenissen als Engelandvaarder en hoe belangrijk het is om in verzet te komen wanneer de vrijheid in het geding is en mensenrechten met voeten worden getreden. In dankbare herinnering aan Rudi Hemmes zullen wij die boodschap blijven uitdragen”, schrijft Van Zaanen.