Nieuws/Binnenland
1421616210
Binnenland

Agrariërs opnieuw in actie bij provinciehuizen

Boeren in Groningen rijden voordeur provinciehuis eruit

GRONINGEN - De sfeer van het boerenprotest in Groningen wordt steeds grimmiger. Enkele boeren hebben met een trekker de voordeur van het provinciehuis eruit gereden.

Daarna probeerden de boeren het gebouw binnen te dringen, maar werden hierbij tegengehouden door de Mobiele Eenheid. In het provinciegebouw is gevochten. Er is hierbij een gewonde gevallen. Een man liep een hoofdwond op nadat hij een klap kreeg met de wapenstok. Hij is behandeld door ambulancepersoneel.

De boeren hadden zich in groten getale voor het provinciehuis in Groningen verzameld en waren in afwachting van overleg tussen het provinciebestuur en een afvaardiging. Omstreeks half vijf ’s middags waren de boeren het zat en drongen ze het gebouw binnen. Inmiddels is het weer redelijk rustig. Het openbreken van de deur van het provinciehuis in Groningen gaat te ver”, aldus de politie. De Mobiele Eenheid is ingeschakeld om het boerenprotest „ordelijk te laten verlopen.” Een demonstrant is aangehouden. Hij zou met een tractor ingereden zijn op een van de politiepaarden.

In de omgeving van het provinciehuis is een actievoerende boer aangehouden. Hij zou met zijn tractor tegen een politiepaard zijn aangereden.

Woordvoerder van de boeren, Ate Kuipers, vertelt aan De Telegraaf dat ze niet van plan zijn om weg te gaan: „We gaan desnoods meer trekkers halen. We blijven totdat het geregeld is.” Ook laat hij weten dat de boeren erover nadenken om het verkeer te ontregelen.

Eerder op de middag werden de agenten al belaagd met stro.

Qbuzz roept reizigers op de binnenstad van Groningen te mijden. „Concentreer je op het hoofdstation, stap daar in of uit. Probeer niet in de binnenstad op te stappen”, zo laat een woordvoerder aan RTV Noord weten. Haltes als het Zuiderdiep, Hereplein en Grote Markt worden overgeslagen.

Deel boeren verlaat Groningen

Een deel van de protesterende boeren in Groningen heeft rond 18:30 uur toch besloten te vertrekken uit de binnenstad. Daarmee geven ze gehoor aan de oproep van LTO Noord om rustig naar huis te gaan.

Volgens Alma den Hertog, woordvoerster van LTO Noord, is in de gesprekken met het provinciebestuur gebleken dat er een opening is voor een oplossing. „Maar voor vandaag was dit het maximaal haalbare”, zegt ze.

Een deel van de tractors rijdt inderdaad weg vanuit de binnenstad. Op de Grote Markt en voor het Provinciehuis staan nog wel tientallen tractors.

Alma den Hertog liet verder weten dat LTO het bestormen van het provinciehuis veroordeelt. „Ik heb wel begrepen dat daar geen leden van LTO bij betrokken waren. Ik wil juist de politie een enorme pluim geven voor de manier waarop ze de rust hebben bewaard en hoe ze deze demonstratie hebben begeleid.”

De gesprekken tussen LTO Noord en het provinciebestuur gaan dinsdag verder

Provincies overstag

De acties van de boeren hebben in andere provincies steeds meer succes. Friesland besloot vorige week als eerste het nieuwe systeem nog voor de invoering los te laten. Drenthe en Overijssel volgden maandag. Gelderland trekt het beleid formeel volgende week in, omdat het provinciebestuur deze week vakantie heeft. De provincie Utrecht heeft maandagmiddag laten weten de stikstofmaatregelen voor een deel in te trekken. De meeste boeren hebben het provinciehuis inmiddels verlaten.

Kort samengevat kwam het besluit dat de provincies vorige week namen erop neer om weer natuurvergunningen af te geven, maar alleen voor activiteiten die niet leiden tot meer stikstofbelasting voor de omgeving. Een aanvrager moet aantonen dat een project niet leidt tot meer stikstof in natuurgebieden. Te hoge concentraties stikstofverbindingen, zoals ammoniak van de landbouw en stikstofoxiden van wegverkeer en industrie, kunnen schade aan de natuur veroorzaken.

Wie een vergunning wil, moet de stikstofuitstoot beperken of zorgen dat de uitstoot van een andere bron daalt. Aan dat laatste, het zogeheten extern salderen, zitten echter veel haken en ogen. Zo mag het van de wet niet met varkensrechten, pluimveerechten of fosfaatrechten.

De boeren zijn boos, omdat zij hun ruimte voor toekomstige uitbreiding door de nieuwe regels ingeperkt zien. Het mag volgens boerenorganisaties ook niet zo zijn dat andere sectoren, zoals de bouw, voorrang krijgen bij het verdelen van de schaarse ’stikstofruimte’. Als boeren niet mogen uitbreiden terwijl ze daar op papier wel recht op hadden, staat dat volgens hen gelijk aan diefstal.

Nieuw stikstofbeleid is noodzakelijk, omdat de Raad van State in mei bepaalde dat de manier waarop de overheid hiermee omging in strijd was met Europese natuurwetgeving. Het hele stikstofsysteem was ineens ongeldig, met grote gevolgen. Duizenden projecten konden ineens niet meer doorgaan, van uitbreiding van veehouderijen tot de bouw van hele woonwijken.

In meerdere provincies togen boze boeren maandag naar diverse provinciehuizen in het land, waaronder die in Arnhem, Zwolle, Utrecht en Den Haag. Vrijdag protesteerden boeren al bij provinciehuizen in Noord-Brabant en Friesland.

Schouten: ’Alle begrip’

Boeren hebben het recht om te demonstreren maar dan moeten zij zich wel aan de wet houden. Dat zegt landbouwminister Carola Schouten naar aanleiding van de bestorming van het Groningse provinciehuis door boze boeren. Zij reden met een tractor de deur eruit.

Schouten laat wel weten dat zij „alle begrip” heeft voor de zorgen van boeren. De Raad van State dwong de overheid eerder dit jaar tot een veel strenger beleid om de neerslag van stikstof in kwetsbare natuurgebieden tegen te gaan. Met name veehouders vrezen dat daardoor het ondernemen hen straks onmogelijk wordt gemaakt.

De provincies die de maatregelen weer van tafel hebben gehaald staan in hun recht, zegt Schouten. Maar dat neemt volgens haar niet weg dat veranderingen nodig zijn. „Er ligt een grote opgave, de stikstofdepositie móet naar beneden. Daarvoor zijn maatregelen nodig, ook op landbouwgebied.” De Raad van State heeft volgens de minister een duidelijke uitspraak gedaan. „Dat weten de provincies ook.”

Andere locatie dan RIVM

Boeren zien af van hun plan om actie te gaan voeren voor het gebouw van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in Bilthoven. De gemeente De Bilt meldt dat „in goed overleg” met actiegroep Farmers Defence Force (FDF) is afgesproken dat de boeren woensdag met hun tractoren naar het sportpark aan de rand van Bilthoven gaan.

„Het is een heel krappe bedoening bij het RIVM”, legt een woordvoerder van de gemeente uit. Bovendien is het belangrijk dat het RIVM permanent goed bereikbaar is. Er liggen bijvoorbeeld vaccins en geneesmiddelen opgeslagen die snel nodig kunnen zijn en er staan voertuigen van de milieuongevallendienst, die gevaarlijke stoffen meet bij branden.

De boeren hebben begrip voor de verplaatsing. „We zijn er niet op uit om herrie te schoppen”, zegt Micha Bouwer van FDF. Op de website van de actiegroep stond maandag nog een oproep om naar het RIVM-gebouw te komen. Dat wordt aangepast, zegt Bouwer.