Nieuws/Binnenland
1422713554
Binnenland

Versoepelingen: dit mag weer vanaf vandaag

RIJSWIJK - Kappers en andere contactberoepen mogen vanaf vandaag weer aan de slag. De versoepelingen betekenen ook dat masseurs en rijschoolhouders weer naar hun werk kunnen. Dat is het gevolg van de versoepelingen van het demissionaire kabinet.

Ook mogen klanten weer naar winkels om op afspraak naar binnen te gaan. Per verdieping mogen twee klanten aanwezig zijn. Jongeren tot 27 jaar mogen weer met elkaar sporten binnen de eigen club en alleen in teamverband. Competities worden niet hervat. Sportscholen blijven nog gesloten.

De avondklok blijft van kracht tot 15 maart. Op 8 maart volgt een nieuw besluit hoe het verder gaat.

Rijschoolhouders

Rijschoolhouders beginnen woensdag weer met het geven van rijlessen en het afnemen van praktijkexamens, nadat het demissionair kabinet vorige week versoepelingen bekendmaakte van de coronamaatregelen. Deze week staan ongeveer 5500 praktijkexamens gepland, maar het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) verwacht dat veel kandidaten hun auto-examen zullen uitstellen omdat ze sinds december niet hebben kunnen lessen.

Het CBR heeft mogelijk gemaakt dat kandidaten met een reservering tussen 3 maart en 2 april het examen kunnen verplaatsen. Ze krijgen voorrang op kandidaten die nog geen examen hebben gereserveerd. Hiervoor houdt het CBR tot en met mei plekken vrij. Kandidaten en opleiders zijn hierover geïnformeerd.

De circa 5500 praktijkexamens betreffen ook onder andere motor- en brommerexamens. Deze kandidaten hebben de afgelopen periode wel kunnen oefenen, omdat de beperkingen voor hen niet golden.

Het totaal aantal uitgestelde theorie- en praktijkexamens is opgelopen tot meer dan 600.000. Nieuwe kandidaten die nog geen examen hadden gereserveerd, moeten rekening houden met een wachttijd van twintig weken tot een half jaar. Dat geldt met name voor de praktijkexamens voor auto, motor, bromfiets en auto met aanhangwagen.

Osteopaten, chiropractoren

Osteopaten, chiropractoren en acupuncturisten zijn opgelucht dat ze woensdag, na twee en een halve maand gesloten te zijn geweest, weer aan de slag mogen. „Voor een grote groep had het niet veel langer moeten duren, dan had de stekker eruit gekund”, zegt Mendel Blokland, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Osteopathie (NVO). „We hopen dat we nu onbekommerd kunnen blijven doorwerken.”

Hoewel Blokland blij is met de versoepeling, begrijpt hij niet dat alternatieve genezers onder contactberoepen vallen en niet onder zorgberoepen. „Wij mogen weer open omdat kappers open mogen. We voelen ons niet in de juiste categorie ingedeeld. Daar ageren we al maanden tegen”, aldus de voorzitter.

Praktijken van alternatieve behandelaars kregen van het kabinet geen uitzondering op het verbod om open te gaan tijdens de lockdown. Voor beroepen in de zorg geldt wel een uitzondering op dit verbod. Brancheorganisaties van alternatieve behandelaars verzetten zich hiertegen fel. Ze noemden de maatregel onverantwoord omdat patiënten niet de juiste hulp krijgen.