Nieuws/Binnenland
142324039
Binnenland

RIVM: beeld is hoopvol

Door storing voor het eerst meer dan 11.000 coronabesmettingen gemeld

BILTHOVEN - Voor het eerst zijn meer dan 11.000 positieve coronatests gemeld in een etmaal tijd. Volgens het RIVM is dit hoge cijfer te wijten aan een eerdere storing. Daardoor zijn er behoorlijk wat nameldingen. Woensdag kwamen vanwege het defect aanzienlijk minder meldingen binnen dan in de dagen ervoor.

Bovendien voeren de GGD’en meer testen uit, die bovendien sneller worden verwerkt, waardoor meer coronabesmettingen aan het licht komen, aldus het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Toch is het algemene beeld „hoopvol”, aldus het instituut. Het percentage positieve tests lijkt de laatste dagen te stabiliseren. Dat suggereert dat de forse toename van het aantal gevallen langzaamaan tot stilstand komt.

Het RIVM kreeg tussen donderdagochtend en vrijdagochtend een recordaantal van 11.141 positieve tests binnen. Op woensdag waren dat er slechts 8115 door een storing bij de GGD’en. In de andere dagen deze week lag het cijfer iets boven de 10.000.

In Rotterdam kwamen er tussen donderdagochtend en vrijdagochtend 669 positieve tests bij. Amsterdam telde 613 nieuwe gevallen, Den Haag 353 en Utrecht 285.

In de afgelopen zeven dagen zijn iets meer dan 69.000 positieve tests geregistreerd. Sinds het begin van de uitbraak in februari zijn ruim 341.000 Nederlanders positief getest. Het werkelijke aantal mensen dat het virus heeft opgelopen ligt vrijwel zeker hoger, omdat in de beginfase van de uitbraak lang niet iedereen werd getest. Een onbekend aantal mensen is overleden of genezen zonder dat ooit is vastgesteld of ze het virus onder de leden hadden.

Sterfgevallen

Het aantal gemelde sterfgevallen steeg afgelopen etmaal met 87, het hoogste aantal sinds begin mei. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen de afgelopen 24 uur zijn overleden. Zulke informatie wordt soms met wat vertraging doorgegeven. Tussen woensdagochtend en donderdagochtend waren 62 sterfgevallen gemeld, een dag eerder waren dat nog 54 gevallen.