Nieuws/Binnenland

Leeuw bijt andere leeuw dood voor ogen publiek Burgers’ Zoo

Door Onze correspondent

Stan de Laat

ARNHEM - In de Arnhemse dierentuin Burgers’ Zoo heeft dinsdagmiddag een mannetjesleeuw een vrouwelijke soortgenoot voor de ogen van het publiek verscheurd en doodgebeten.

Stan de Laat

Diverse bezoekers hadden gezien dat het mannetje eerst even achter de leeuwin had aangerend, waarna de twee roofdieren tijdens hun gevecht een hoop gebrul veroorzaakten en het vrouwtje dood bleef liggen.

’Dodelijke afloop zeer zeldzaam’

Volgens parkmanager Wineke Schoo van Burgers’ Zoo is niet precies bekend wat er vooraf is gegaan aan het gevecht met dodelijke afloop. “Het gebeurde in een inham waar geen camera’s hangen. Leeuwen vechten wel met elkaar, maar vaak is het spelenderwijs en een dodelijke afloop is zeer zeldzaam.”

Stan de Laat

Schoo: “We moeten het nu doen met de informatie van bezoekers die er getuige van zijn geweest. In de afgelopen dagen hebben we geen enkele aanwijzing gehad dat de twee leeuwen in onmin met elkaar zouden zijn. In de sneeuw zochten ze de afgelopen dagen nog warmte bij elkaar door tegen elkaar aan te liggen”, aldus Schoo.

Vrouwtje laagste in rang

De twee vechtende leeuwen maakten deel uit van een groep van in totaal vier: één mannetje en drie vrouwtjes. De leeuwin was de laagste in rang; het mannetje was de baas. Het leeuwenverblijf is afgezet voor het publiek. De bezoekers zijn opgevangen door medewerkers van Burgers’ Zoo.

Stan de Laat

Ook afgelopen weekend zagen bezoekers in de Arnhemse dierentuin al dat de leeuwin werd opgejaagd. Het dier werd volgens hen in een hoek gedreven, waar het trillend bleef zitten.

’Waarschijnlijk vitaal orgaan geraakt’

Volgens parkmanager Wineke Schoo klopt het dat de situatie in het leeuwenverblijf al enige tijd extra aandacht kreeg. „Maar als we dit drama hadden zien aankomen, dan hadden we echt wel ingegrepen en de leeuwin in een apart verblijf geplaatst. Dat opjagen op zich is niets bijzonders. Het doden van een dier uit één harem wel. Er moet tijdens het vechten waarschijnlijk een vitaal orgaan zijn geraakt.”