Nieuws/Binnenland
1424554
Binnenland

Tot 5 jaar geëist na meedogenloze afpersing

Purmer gruwelmishandeling ’misverstand’

Deze foto kregen bekenden van het slachtoffer, met de boodschap dat zij geld moesten overmaken.

Deze foto kregen bekenden van het slachtoffer, met de boodschap dat zij geld moesten overmaken.

ALKMAAR - De snoeiharde mishandeling van een man uit Purmerend waarvan een afgrijselijke foto naar het gezin van het slachtoffer werd gestuurd, berust op een groot misverstand. De foto was in scene gezet. Dat zegt hoofdverdachte Johannes V. Het Openbaar Ministerie ziet dat anders en eist dinsdag 5 jaar cel.

Deze foto kregen bekenden van het slachtoffer, met de boodschap dat zij geld moesten overmaken.

Deze foto kregen bekenden van het slachtoffer, met de boodschap dat zij geld moesten overmaken.

De verwondingen van het slachtoffer liegen er niet om. Een bebloed gezicht, blauwe plekken, gebroken neus en oogkas, verbrijzelde tenen. Het slachtoffer was flink toegetakeld. Maar de vraag is door wie?

De aanleiding van de afranseling is een mislukte drugsdeal. Daar zijn verdachten en slachtoffer het over eens. Op 5 juli van dit jaar gaat het slachtoffer met 9,5 kilo wiet een flat in Purmerend binnen. De twee verdachten, motorclubleden Johannes V. en Roberto D. blijven buiten. Maar als het slachtoffer naar buiten komt, is de wiet weg en de verwachte financiële opbrengst is er ook niet. Maar vanaf dat moment verschillen de lezingen over wat er is gebeurd.

’Ontvoering’

Het slachtoffer zegt te zijn ontvoerd, geblinddoekt achter in een kofferbak en ergens op een onbekende locatie op een stoel te zijn gezet. Zijn armen werden met tiewraps aan een stoel gebonden die op een oranje zeil stond. Daar is hij met een hamer bewerkt. Johannes V. prominent lid van motorclub Trailer Trash Travelers, wilde de beloofde 38.000 euro terug. Foto’s van het ernstig gewonde slachtoffer gingen naar zijn gezin. Begeleid door telefoontjes naar familie en vrienden van het slachtoffer met teksten als: ,,We hebben je bloedgabber. Hij moet betalen en wel binnen 48 uur.’’ Ten einde raad sprokkelt het slachtoffer in de dagen er na vijfduizend euro bij elkaar. Die staat hij af. Maar in niet mis te verstane woorden maakt V. hem duidelijk dat de rest ook nog moet komen. ,,Ik heb misschien inderdaad wel vaak het woord kanker gebruikt’’, zegt hij nu.

Maar toch is er van mishandeling en afpersing niets waar, zegt de hoofdverdachte. Hij schildert een totaal andere versie van de werkelijkheid. Niet hij, maar de kopers van de wiet in de Purmerendse flat hebben het slachtoffer mishandeld. Toen hij en zijn kompaan buiten stonden te wachten. Toen duidelijk werd dat de wiet was gestolen, is eenmaal thuis bij de andere verdachte besloten een mishandelingsfoto in scene te zetten. Tientallen zijn er gemaakt. Ze hebben er nog om gelachen. Het slachtoffer dacht op deze manier makkelijker geld los te kunnen krijgen van een kennelijk vermogende tante, zegt verdachte V. Want wiethandelaar V. moest natuurlijk zijn leveranciers terugbetalen. Het slachtoffer vond ook dat het zijn fout was dat de kilo’s wiet waren geript en dat hij voor de kosten op moest draaien.

Schokkende foto

De foto van de mishandelde, afgeperste Purmerender is schokkend. ,,Het lijkt een scene uit een film”, zegt officier van justitie Dikran Sarian. ,,Het lijkt rechtstreeks te komen uit Reservoir Dogs van Quentin Tarantino.”

Het Openbaar Ministerie verwijst het verhaal over het in scene zette van de gruwelfoto naar het rijk der fabelen. In het dossier zitten tapgesprekken met dreigtelefoontjes. ,,In die gesprekken is geen enkele aanleiding te vinden dat slachtoffer en verdachten in samenspraak proberen het geld bij elkaar te krijgen’’, stelt de officier van justitie. Het slachtoffer heeft ptss opgelopen, slikt antidepressiva, heeft flashbacks en straatvrees. En heeft onder moeten duiken uit angst voor represailles vanuit de hoek van motorclub Trailer Trash Travelers.

Medeplegen ten laste gelegd

Verdachte Johannes V. wordt gezien als de hoofdverdachte en initiatiefnemer en moet dan ook vijf jaar de cel in, vindt het OM. De andere verdachte, Robert D. wordt medeplegen ten laste gelegd. Wat het OM betreft gaat hij 30 maanden achter de tralies.