Nieuws/Binnenland
1424663225
Binnenland

Limburgse jongeren negeren avondklok, ook aanhoudingen in Rotterdam

Eerste avondklok in ruim 75 jaar: zo was het op straat in Nederland

Een groep van zo'n 150 man heeft zich zaterdagavond 23 januari bij de Binnerotte verzameld als protest tegen de avondklok.

Een groep van zo'n 150 man heeft zich zaterdagavond 23 januari bij de Binnerotte verzameld als protest tegen de avondklok.

AMSTERDAM - Tegenstanders van de avondklok zijn zaterdag tegen de eerste arrestaties en boetes aangelopen. In Rotterdam was het raak voor de Markthal waar de politie ingreep nadat een groepje van zo’n honderd mensen na negen uur buiten bleef om te protesteren. Op Urk vocht de politie een veldslag uit met reljeugd. En in het Limburgse dorp Stein werden veertien jongeren aangehouden voor het negeren van de avondklok. Bij een politiecontrole in het Gelderse Zaltbommel werden 45 automobilisten op de bon geslingerd.

Een groep van zo'n 150 man heeft zich zaterdagavond 23 januari bij de Binnerotte verzameld als protest tegen de avondklok.

Een groep van zo'n 150 man heeft zich zaterdagavond 23 januari bij de Binnerotte verzameld als protest tegen de avondklok.

Het is voor het eerst in 75 jaar dat Nederland een avondklok kent. Tussen 21.00 uur en 04.30 uur mag niemand op straat zijn, tenzij daarvoor een geldige reden is.

Tenminste twee personen zijn aangehouden in Rotterdam. Eéntje toen hij op de loop ging voor de toesnellende politie. Een ander omdat hij zich verzette. Daarnaast deelde de politie verscheidene boetes uit. Demonstranten waren al vanaf acht uur ’s avonds bij elkaar gekomen aan de Binnenrotte en uitten provocerende teksten.

Ook werden twee camerapalen van de politie vernield in Duindorp. In Geldermalsen gingen twee auto’s in vlammen op.

Veertien personen zijn tot nu toe aangehouden voor het overtreden van de avondklok in het Limburgse dorp Stein. De politie sluit meer aanhoudingen niet uit. In tegenstelling tot eerdere berichten raakte toch een politieagent lichtgewond. De arrestanten zitten allemaal nog vast, meldt de politie zondagmorgen.

Zo’n honderd jongeren kwamen zaterdagavond samen en kregen het aan de stok met de politie. Ze trokken door de straten en scandeerden „dictatuur”, staken vuurwerk af en gooiden ermee naar de politie.

De agenten konden de overmacht aanvankelijk niet aan. Daarom werd de mobiele eenheid te hulp geroepen. Wat volgde was een kat-en-muisspel, waarbij agenten met lange wapenstokken door de straten renden en groepjes jongeren bij herhaling wisten te ontkomen via zijstraten. Rond 23.00 uur keerde de rust terug. „Onbegrijpelijk dat mensen ondanks de gezondheidscrisis en de maatregelen die genomen zijn moedwillig samenkomen en doelbewust proberen de situatie te laten escaleren”, reageert algemeen commandant Bert Vermariën.

Reljeugd heeft op Urk met geweld de teststraat van de GGD vernield. De ruimte nabij de haven is in brand gestoken. Het Flevolandse dorp kampt al maanden met overlast van jongeren die het niet eens zijn met de beperkende coronamaatregelen. De ME moest eraan te pas komen om de orde te herstellen.

Er zijn twee personen aangehouden. Volgens de politie zijn daarnaast tientallen boetes uitgedeeld aan Urkers. Ze reden in ongeveer honderd auto’s luid toeterend over het haventerrein. De gemeente Urk, politie en het openbaar ministerie lieten in een verklaring weten „zeer verontwaardigd te zijn over de gebeurtenissen” van zaterdagavond in Urk. Ze zeiden geen woorden te hebben voor het gedrag van de relschoppers. „Van het gooien van vuurwerk en stenen tot aan het vernielen van politieauto’s en met als dieptepunt het in de brand steken van de testlocatie van de GGD.”

Tekst loopt door onder de tweet.

Tekst loopt door onder de video.

Politiecontrole op A2: 45 bonnen

De politie hield op de A2 bij Zaltbommel, richting het zuiden, een grootscheepse controle na het ingaan van de avondklok. 45 mensen werden op de bon geslingerd. Zij hadden volgens agenten geen geldige verklaring hadden waarom ze nog na 21.00 uur de weg op moesten. De boete voor het schenden van de avondklok is vastgesteld op 95 euro.

Ook mensen in de omgeving zijn gecontroleerd, net als op andere plekken in het land. Het vrachtverkeer mocht vrij doorrijden.

Duitse grens

Op heel veel plekken in Nederland was het echter buitengewoon stil op straat. Rijksweg 12 vlakbij de Duitse grens is vlak voor 9 uur enkel verlicht door de enkele auto’s die plankgas naar huis rijden om voor de avondklok thuis te zijn. De toegestane maximumsnelheid lijkt even op een tweede plaats te komen.

De Shell-pomp vlak voor de grens met Duitsland was de rest van de avond ’gewoon’ open. Versnaperingen zijn vanaf een kwartier voor het ingaan van de avondklok niet meer te koop. „Het is rustig. Ik heb al ruim een halfuur geen klant meer gehad”, aldus een medewerkster van het tankstation.

Een verdwaalde Duitser stopt aan de kant van de weg om snel een telefoontje te plegen. Hij draait behoedzaam zijn autoraam naar beneden. „Ik ben onderweg naar huis”, verontschuldigt hij zich. Hij weet van de avondklok, vindt de Nederlandse maatregel een ’zware straf’.

Stilte op stations

Op de grote NS-stations hielden treinreizigers zich goed aan de avondklok. „Het beeld op de stations is heel rustig, er zijn geen bijzonderheden te melden”, zei een woordvoerster van de spoorwegen.

Op Utrecht Centraal en rond Amsterdam Centraal was het nog even spitsuur rond 20.30 uur. Mensen snelden de treinen uit, de bussen in of gingen op de fiets huiswaarts. Reizigers die het rustig aan doen, hebben vaak een ’pardon’. „Ik kom net van mijn werk.”

Een enkeling had, even voor 21.00 uur, wel last van stress. „Ik kom van de verjaardag van mijn kleindochter en moet nog met de bus naar huis. En nu rijdt die niet. Wat een wereld leven wij in”, verzuchtte de man.

Klokslag 20.55 uur is het station in Utrecht uitgestorven. De roltrappen draaien, maar met niemand erop.

Zelf de frituur aan

Nabij Dordrecht op de A16 was de bestelzuil van de McDonald’s al een uur voor het begin van de avondklok dicht. Tientallen automobilisten maakten daarom met een lege maag rechtsomkeert. „Dan zetten we thuis maar de frituur aan”, reageerde een van de teleurgestelde klanten.

Klokslag negen uur was het Dordtse centrum al vrijwel uitgestorven. Op de taxistandplaats bij het centraal station stond alleen Younes Kajouaa te wachten op klandizie. „Het is hopeloos meneer. Veel collega’s hebben hun auto’s al ingeleverd, want er valt niets meer te verdienen. De laatste weken moest je al blij zijn met vier ritjes op een dag, maar dat ga je de komende tijd echt niet meer halen.”

Dam ineens onzichtbaar

Een digitale blik werpen op de stille straten viel nog niet mee. Het Youtube-kanaal van WebcamNL, met miljoenen volgers, waarmee velen normaal live meekijken naar wat er bijvoorbeeld op De Dam gebeurt, werd om 21 uur offline gehaald. „Ik was kort ervoor nog aan het kijken, maar ineens, precies klokslag negen uur, ging het beeld op zwart”, vertelde een van de abonnees.

„Dat kan geen toeval zijn. Er liepen nog mensen op De Dam kort voor het beeld weg was.” Inmiddels is het hele account, dat webcams met liveverbindingen op verschillende plaatsen in Nederland heeft gericht, niet meer te zien op Youtube.

Boete van 95 euro

De avondklok moet volgens het demissionaire kabinet Rutte III de verspreiding van het coronavirus helpen beteugelen. Net als alle eerdere beperkende regels tracht de avondklok, die tenminste van kracht blijft tot dinsdag 9 februari, het aantal contacten tussen burgers te verminderen. En daarmee het aantal besmettingen.

Op sociale media uitten verscheidene tegenstanders al de hele zaterdag hun ongenoegen. Een deel kondigde zelfs aan als protest wél na negen uur vanavond buiten te willen verschijnen. Wie zonder geldige reden op straat is, riskeert een boete van 95 euro.

Werkgeversverklaring en eigen verklaring

Wie tijdens de avondklok voor het werk buiten is, heeft een werkgeversverklaring avondklok nodig. Werknemers moeten zelf ook nog een Eigen verklaring avondklok invullen. Wie na 21.00 uur de straat op gata moet beide verklaringen op zak hebben.

De hond uitlaten mag overigens wel zonder verklaring. Net als mensen die voor hun beroep op pad moeten zijn, zoals zorgmedewerkers en personen uit het beroepsvervoer.

Een verklaring is namelijk niet verplicht voor ‘verantwoordelijken voor personenvervoer’ zoals: treinmachinisten, conducteurs, metro- en trambestuurders en buschauffeurs.

Dit geldt ook voor taxichauffeurs, vliegtuigcrew en passagiersscheepvaartbemanning. Ook als zij geen uniform dragen of onderweg zijn naar hun werk of van werk naar huis hoeven ze geen formulieren bij zich te hebben.

Verslaggevers van De Telegraaf gingen op verschillende plaatsen in Nederland de straat op. Lees hieronder hun tweets terug.