1424736
Binnenland

OM eist cel voor Syriër die kinderen meenam

ALMELO - Een Syriër die zijn drie jonge kinderen in mei zonder toestemming van de moeder vanuit Enschede meenam naar het buitenland, verdient volgens het Openbaar Ministerie celstraf. De 35-jarige man die voor zijn arrestatie in Slagharen woonde, hoorde dinsdag twintig maanden gevangenis waarvan zes maanden voorwaardelijk tegen zich eisen.

De vermissing van de kinderen kreeg grote aandacht. De politie maakte foto’s openbaar van de kinderen, die op dat moment twee, vier en vijf jaar waren. Ook tv-programma Opsporing Verzocht vroeg aandacht voor de zaak.

Meegenomen tijdens bezoek

De Syriër had nadat hij en zijn vrouw waren gescheiden een omgangsregeling met zijn kinderen. Hij nam de kleintjes mee tijdens een bezoek in de woning in Enschede waar ze met hun moeder woonden. Zij was even weg. Toen ze terugkwam waren haar ex-partner en haar kinderen verdwenen.

Elf dagen later werden ze in Hongarije, voor de grens met Roemenië, door de douane uit een trein gehaald omdat ze zich niet konden legitimeren. Toen bleek dat de Syriër en zijn kinderen gesignaleerd stonden. De kinderen werden teruggebracht naar hun moeder, hun vader zit sindsdien vast.

’Onvoorbereid op reis’

„De kinderen zijn abrupt uit hun vertrouwde omgeving gerukt en weggehaald bij hun moeder”, oordeelt de officier van justitie. „Onvoorbereid gingen ze op reis en legden ze vele kilometers af in heel onprettige omstandigheden.” De aanklager neemt het de man kwalijk dat hij dit zijn kinderen en hun moeder heeft aangedaan.

Justitie wil na de celstraf een proeftijd van drie jaar. In die tijd mag de man wat het OM betreft geen contact zoeken met zijn kinderen. Zijn ouderlijke gezag is hij al kwijtgeraakt in een civiele procedure.