Nieuws/Buitenland
1424811
Buitenland

Natuurbrand Californië breidt zich uit

CARPINTERIA - De op vier na grootste natuurbrand in de geschiedenis van Californië is dinsdag nog in omvang toegenomen door de aanhoudend harde wind en het kurkdroge weer. De duizenden brandweerlieden die vechten tegen de vlammen konden de uitbreiding niet verhinderen.

De vuurzee, die in de boeken staat als Thomas Fire, heeft tot dusver bijna 950 vierkante kilometer in districten Ventura en Santa Barbara in de as gelegd; 900 panden zijn verwoest, waarvan 690 woningen. En het einde is nog niet in zicht. De verwachting is dat de beroerde omstandigheden de komende dagen niet beter worden. Het blijft waaien en de luchtvochtigheid is zeker tot donderdag extreem laag.

Dat weertype maakt de problemen in de streek ten noordwesten van Los Angeles alleen maar groter. „De woongebieden van Santa Barbara, Carpinteria, Montecito en Summerland lopen gevaar”, zei een woordvoerder van de brandweer. Het inferno bedreigt naar schatting 18.000 gebouwen.

Masker

In Montecito was het zicht op klaarlichte dag met zon af en toe maar 50 meter door de rook die als een deken over de stad hangt. „We zijn van plan het hier nog zeker een dag uit te houden in de hoop dat het beter wordt”, zei schrijfster Michelle Warner, toen ze zich even buiten waagde om met een masker voor het gezicht naar de supermarkt te gaan. „Ik maak me wel zorgen over de gezondheid van mijn kinderen.”

Ruim 94.000 mensen in de regio hebben inmiddels een veilig heenkomen gezocht. Als het tegenzit zullen nog veel meer bewoners moeten worden geëvacueerd.