Nieuws/Binnenland
1425495
Binnenland

Bulgaren komen weg met toeslagfraude

Den Haag - Het grootste deel van de tientallen miljoenen euro’s aan toeslagschulden die de Belastingdienst nog in het buitenland uit heeft staan, kan niet meer geïnd worden.

Het CDA vindt het onbestaanbaar dat dit nog kan na de grootschalige ’Bulgarenfraude’ en eist dat staatssecretaris Snel (Financiën) maatregelen neemt.

Vier jaar

Ruim vier jaar terug kwam aan het licht dat bendes Bulgaren in staat waren het Nederlandse toeslagensysteem op te lichten om vervolgens met hun buit weer naar eigen land te verdwijnen. „Dat is de reden dat we hebben gevraagd hoe die inning van toeslagenschulden nu gaat”, weet CDA-Kamerlid Omtzigt. „Om na de grootschalige toeslagenfraude door Bulgaren te kijken hoe het er nu voor staat.”

Maar het gaat blijkbaar nog steeds niet goed, constateert hij. „Als je als Nederlander te veel ontvangt, moet je betalen, maar dit geldt nu niet voor buitenlanders die bijvoorbeeld hier hebben gewerkt.”

140 miljoen

In 2015 ging de fiscus namelijk aan de slag om bijna 140 miljoen euro aan onterecht uitgekeerde toeslagen aan mensen in het buitenland, proberen terug te halen. Inmiddels is dit openstaande bedrag met ruim 80 miljoen euro afgenomen, zo rapporteerde staatssecretaris Snel onlangs aan de Tweede Kamer.

Maar uit een nadere toelichting op vragen die CDA-Kamerlid Omtzigt daarover aan Snel had gesteld, blijkt gisteren dat van die 80 miljoen, bijna 45 miljoen is afgeschreven omdat dit bedrag niet meer door de belastingdienst kan worden geïnd. Een woordvoerder van de fiscus licht desgevraagd nog toe dat dit vooral komt doordat de uitwisseling van informatie tussen Nederland en het buitenland vaak dusdanig traag verloopt, dat de claim verjaart.

Tijdens het debat donderdag over de Belastingdienst zal Omtzigt daarom aan staatssecretaris Snel vragen om per land te rapporteren hoe het gaat met de inning van toeslagschulden. Ook vindt hij dat er maatregelen moeten komen om dat geld terug te krijgen. „Bijvoorbeeld door afspraken met andere landen te maken, of zodra iemand weer voet in Nederland zet, diegene meteen te laten betalen.”