Nieuws/Binnenland
1425939647
Binnenland

Kabinet zet Twentse gemeente buitenspel voor locatie asielopvang

Den Haag - De Twentse gemeente Tubbergen krijgt, gedwongen door de landelijke overheid, een opvanglocatie voor asielzoekers. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) mag een daar opgekocht hotel gebruiken nadat de gemeente buitenspel werd gezet bij het afgeven van een vergunning. De gemeente zegt ’onaangenaam verrast’ te zijn.

Dat melden staatssecretaris Van der Burg (Asiel) en minister De Jonge (Volkshuisvesting) aan de Tweede Kamer. Het COA heeft in het dorpje Albergen, net buiten Almelo, een hotel aangeschaft waar het op termijn 300 asielzoekers hoopt op te vangen. Maar de gemeente Tubbergen, waar Albergen onder valt, wilde na overleg met het COA en het ministerie van Justitie & Veiligheid geen vergunning afgeven om het bestemmingsplan van het pand te veranderen.

Daarom wordt nu vanuit de landelijke overheid het heft in eigen handen genomen. Het kabinet wil nog met wetten komen waarmee het een opvangtaak voor gemeenten kan afdwingen, maar grijpt nu naar bestaande regelgeving op het gebied van ruimtelijke ordening. Daarmee kan de rijksoverheid de vergunningsverlening naar zich toe trekken en de gemeente buitenspel zetten.

Het is een ’uitzonderlijke stap’, geeft Van der Burg aan, maar volgens hem ook noodzakelijk vanwege het tekort aan opvanglocaties.

In Twente is die uitzonderlijke stap bijzonder slecht gevallen. De gemeente Tubbergen zegt ’onaangenaam verrast’ te zijn door de interventie van VVD’er Van der Burg. „Wij zijn als gemeente niet tijdig geïnformeerd en hebben de directe omgeving hierover ook niet kunnen informeren”, staat in een statement op de site van de gemeente.

Tubbergen vindt de opvang in het hotel een slecht idee. „De gemeente is van mening dat de permanente opvang van statushouders en/of asielzoekers op deze locatie niet past binnen het huidige bestemmingsplan en dat een asielzoekerscentrum in Albergen niet in verhouding staat tot het aantal inwoners in onze samenleving.”

Het kabinetsbesluit zorgt ook voor onvrede bij Twentse VVD’ers, die grote vraagtekens zetten bij de werkwijze van partijgenoot Van den Burg. Ook de VVD in Tubbergen noemt de werkwijze van het kabinet ’volstrekt onacceptabel’.