Nieuws/Binnenland
1426216030
Binnenland

NAVO gaat flitsmacht gigantisch uitbreiden vanwege Russische dreiging

Brussel - De NAVO gaat de flitsmacht gigantisch uitbreiden. Het bondgenootschap wil van ongeveer 40.000 naar ruim 300.000 man. Dat heeft NAVO-baas Jens Stoltenberg aangekondigd aan de vooravond van de top in Madrid.

De NAVO-reactiemacht bestaat uit militairen uit alle lidstaten en kan in gevaarlijke situaties binnen vijf tot dertig dagen reageren. Na de Russische inval in Oekraïne heeft het bondgenootschap besloten om de flitsmacht voor het eerst daadwerkelijk in te zetten om de oostflank van het NAVO-grondgebied te beschermen. De NAVO-basis in het Limburgse Brunssum voert het bevel over de troepenmacht.

Tijdens de top in Madrid zullen de leiders van de dertig lidstaten besluiten om de omvang van de flitsmacht te verachtvoudigen. Directe aanleiding vormt de Russische dreiging. Moskou werd in 2010 nog omschreven als een ’strategische partner’.

„Dat zal niet langer het geval zijn”, verzekert Stoltenberg tijdens een persconferentie. „Ik verwacht dat de bondgenoten zullen verklaren dat Rusland een directe bedreiging vormt voor onze veiligheid en onze waarden.”