Nieuws/Buitenland
1426505560
Buitenland

Franse oud-president Giscard d’Estaing (94) overleden

PARIJS - De Franse oud-president Valéry Giscard d’Estaing is op 94-jarige leeftijd overleden. Dat melden de Franse zender Europe 1 en andere Franse media.

De centrumrechtse Giscard d’Estaing was president van 1974 tot 1981. Zijn opvolger François Mitterrand overleed in 1996 en diens opvolger Jacques Chirac stierf vorig jaar. Dat maakte Giscard d’Estaing ruimschoots de oudste nog levende ex-president van Frankrijk.

Onder zijn presidentschap waaide een frisse wind door Frankrijk, aldus de media in het land. Zo werd abortus gelegaliseerd en de scheiding met wederzijdse instemming ingevoerd. Giscard d’Estaing gold ook als een van de architecten van de Europese eenwording.

Ziekenhuisbezoek

Hij was onlangs nog opgenomen in een ziekenhuis in Tours. Het is toen niet bekendgemaakt wat hem mankeerde. De voormalige president moest in september nog met een lichte longontsteking naar een ziekenhuis in Parijs.

Aanklagers openden in mei nog een onderzoek naar de voormalige leider, nadat een Duitse verslaggeefster een klacht had ingediend over vermeende handtastelijkheden na een interview in 2018. Hij zou meermaals haar achterste hebben aangeraakt. Giscard d’Estaing ontkende de beschuldiging.

safe-and-fast iconVeilig betalen
box icon14 dagen bedenktijd
safe-and-fast iconVeilig betalen
box icon14 dagen bedenktijd