Nieuws/Binnenland
1427344550
Binnenland

ME grijpt in bij rellen in grote steden na WK-overwinning Marokko

Een brandende auto op het Mercatorplein in Amsterdam.

Een brandende auto op het Mercatorplein in Amsterdam.

AMSTERDAM - De Mobiele Eenheid (ME) heeft zondag rond het begin van de avond ingegrepen bij rellen van supporters met Marokkaanse vlaggen in Rotterdam, Den Haag en Amsterdam na de WK-overwinning van Marokko op België.

Een brandende auto op het Mercatorplein in Amsterdam.

Een brandende auto op het Mercatorplein in Amsterdam.

In Rotterdam daagde een groep van zo’n 500 relschoppers de ME uit die daarna charges uitvoerde. Er werd glas en vuurwerk gegooid naar de politie. Een onbekend aantal mensen werd aangehouden, twee agenten raakten in Rotterdam gewond bij de onlusten. „Eén liep gehoorschade op en de ander kreeg iets tegen zijn hoofd”, aldus een woordvoerder van de politie. In Den Haag en Amsterdam hield de politie één persoon aan.

Op het Mercatorplein in Amsterdam hing eveneens een grimmige sfeer. Ook daar misdroegen naar schatting zo’n 500 mensen zich. Er werd een deelauto en een deelscooter in brand gestoken en agenten bekogeld met zwaar vuurwerk. Een groep jongeren danste op een Mercedes en zwaaide met fakkels.

Bekijk hieronder hoe het misging op het Mercatorplein in Amsterdam. Artikel gaat verder onder de video.

Pas om kwart voor acht, toen de in brand gestoken auto nagenoeg uitgedoofd was, kwamen meerdere eenheden en ME’ers op het inmiddels nagenoeg uitgestorven plein en arriveerde een brandweerauto om de laatste vlammen te blussen. In donkere straten rond het plein klonken nog flinke vuurwerkknallen.

’Schaam jullie’

Minister van Justitie Dilan Yeşilgöz vindt dat de relschoppers zich moeten schamen. „Relschoppers, echt, schaam jullie”, aldus de minister. „Daders moeten vervolgd worden voor dit abjecte, misdadige gedrag.”

„De politie heeft stevig moeten optreden vanavond. Samen met justitie doet zij nu onderzoek naar de gebeurtenissen”, schrijft de minister zondagavond op Twitter.

VVD-fractievoorzitter in Amsterdam Claire Martens is woest. „Dit was geen feest. Dit zijn jongens die denken dat zij de baas zijn op straat en niet de politie. Dat kunnen we niet accepteren. Waarom greep de ME zo laat in? Hoe gaan we dit komende week voorkomen?” Annabel Nanninga van JA21 noemt de rellen in eerste reactie ’ronduit schandalig’.

Lees hieronder verder

De politie is massaal aanwezig in Rotterdam.

De politie is massaal aanwezig in Rotterdam.

Ook in de Haagse Schilderswijk was het na de wedstrijd onrustig en moest de ME ingrijpen. In Den Haag klommen dansende jongeren op een rijdend busje en werd met zwaar vuurwerk gegooid. Ook trokken supporters auto’s van voorbijgangers open. Volgens een woordvoerder ging het om een ’grote groep’relschoppers.

Lees hieronder verder

Een auto moet het ontgelden op het Mercatorplein.

Een auto moet het ontgelden op het Mercatorplein.

De ploeg van bondscoach van Marokko Walid Regragui won met 2-0 door doelpunten in de tweede helft van Abdelhamid Sabiri en voormalig AZ-speler Zakaria Aboukhlal. Marokko, dat alleen in 1986 de knock-outfase op een WK bereikte, heeft voorlopig de leiding in groep F met 4 punten.

Na de zege van Marokko braken ook in de Belgische hoofdstad Brussel en in Antwerpen rellen uit. Honderden jongeren richtten daarbij op grote schaal vernielingen aan en bestookten agenten met projectielen. Verschillende relschoppers werden opgepakt. In Antwerpen werd een tiental relschoppers opgepakt en werd het waterkanon ingezet nadat jongeren een politieauto hadden aangevallen en zwaar vuurwerk hadden afgestoken. Ook de auto van een cameraploeg van de publieke omroep werd bekogeld. Een journalist raakte door vuurwerk ook gewond aan het gezicht.

Dansende jongeren op een auto op het Amsterdamse Mercatorplein.

Dansende jongeren op een auto op het Amsterdamse Mercatorplein.