Nieuws/Binnenland
1428197
Binnenland

Rechter geeft Loterijverlies-oprichter draai om de oren

Loterijverlies-oprichter Ferdy Roet.

Loterijverlies-oprichter Ferdy Roet.

Den Haag - Loterijverlies-oprichter Ferdy Roet heeft een flinke draai om z’n oren gekregen van de Haagse rechtbank in een zaak die Roet had aangespannen. Volgens de rechter komt hij niet op voor de belangen van de 194.000 deelnemers van zijn claimstichting, maar eigenlijk alleen voor die van zichzelf. Roet wordt daarom niet ontvankelijk verklaard in de rechtszaak.

Loterijverlies-oprichter Ferdy Roet.

Loterijverlies-oprichter Ferdy Roet.

„De rechtbank is van oordeel dat gegronde redenen bestaan om ernstig te twijfelen aan de kwaliteit en integriteit van het bestuur van Loterijverlies BV”, luidt het ongekend harde oordeel van de rechter, die hierbij nadrukkelijk verwijst naar de riante duinvilla van bestuurder Roet, aangeschaft met een via een brievenbusfirma op Isle of Man aan zichzelf verstrekte lening van 3 miljoen euro. Volgens de rechtbank heeft Roet via de brievenbusfirma „inleggelden van deelnemers doorgesluisd en deze inleggelden daarna gebruikt om (onder meer) een dure villa in Bergen te kopen.”

De Haagse rechtbank uit deze beschuldigingen in een uitspraak van de procedure die Roet met zijn onderneming Loterijverlies BV had aangespannen tegen de Staatsloterij. Roet en zijn bedrijfje eisten honderden miljoenen euro’s schadevergoeding van de Staatsloterij omdat die de winkansen van de loterij in de periode 2000 tot 2008 in advertenties overdreef.

Oneigenlijke gronden

Aanvankelijk was de schadevergoedingsprocedure opgestart door Stichting Loterijverlies, maar omdat Roet daar vorig jaar wegens financieel wanbeheer was ontslagen als bestuurder, nam hij de miljoenenvordering over met zijn eigen gelijknamige bedrijfje. De rechtbank noemt dit „oneigenlijke gronden” en kunnen deze „niet worden losgezien van de persoonlijke belangen van bestuurder Roet om zijn eigen belangen veilig te stellen. (…) De vermoedens worden nog eens versterkt door de verklaring van Roet ter zitting dat Staatsloterij probeert om ’zijn geld te stelen’.”

De rechtbank komt daardoor tot de conclusie „dat Loterijverlies BV om oneigenlijke motieven een collectieve actie heeft ingesteld tegen Staatsloterij en dat de belangen van de deelnemers onvoldoende zijn gewaarborgd.” Roet en zijn bedrijf worden daarom door de rechtbank niet ontvankelijk verklaard.

Wat de door Roet in deze procedure gepasseerde Stichting Loterijverlies nu gaat doen, is vooralsnog onbekend. Stichtingsbestuurder Paul Sins laat desgevraagd weten: „We hebben de uitspraak gelezen. Voor de rest geef ik geen commentaar”.