Nieuws/Buitenland
142827
Buitenland

Parlementschef Raad van Europa gekortwiekt

Pedro Agramunt

Pedro Agramunt

STRAATSBURG - De parlementaire vergadering van de Raad van Europa heeft geen vertrouwen meer in haar voorzitter Pedro Agramunt en ontdoet hem van zijn bevoegdheden. Een reis van de Spaanse senator in maart met een delegatie van het Russische parlement aan de Syrische president Bashar al-Assad, betaald door Syrië, is volgens de parlementariërs niet aanvaardbaar.

Pedro Agramunt

Pedro Agramunt

Agramunt, die eerder erkende dat hij fout zat en excuses aanbood voor de ,,privéreis’’, mag voortaan geen officiële bezoeken en verklaringen meer afleggen namens de vergadering, zo besloot het parlementsbestuur vrijdag.

De voorzitter koos ervoor niet aanwezig te zijn bij de bestuursbijeenkomst, maar heeft geen ontslagbrief ingediend, aldus de Britse vicevoorzitter Roger Gale. Hij kan volgens de regels niet gedwongen worden op te stappen. De integriteit van de parlementaire vergadering moet hoog worden gehouden, motiveerde Gale het besluit.

Bij de Raad van Europa, die toeziet op democratie en mensenrechten, zijn 47 landen aangesloten. De in Straatsburg gevestigde organisatie staat los van de EU.