Nieuws/Binnenland
1428686
Binnenland

Zeldzame ijsballen overspoelen strand Huizen: ’Heel bijzonder’

Huizen - Op het strand van Huizen hebben zich dinsdag over een lengte van enkele honderden meters duizenden ijsballen gevormd. Sommige ballen hebben een diameter van maar liefst 30 centimeter.

Hoewel het er in eerste instantie op lijkt dat de ballen door mensenhanden zijn gemaakt, is dit niet het geval: de ijsbollen zijn een creatie van de natuur. Op sommige plekken in de wereld, zoals het Amerikaanse Lake Michigan, komen de ballen vaker voor. Ook inwoners van het Russische dorp Nyda werden vorig jaar getrakteerd op het bijzondere schouwspel.

’Nog nooit eerder gezien’

In Nederland is het fenomeen veel zeldzamer, bevestigt weervrouw Margot Ribberink van Meteo Group tegen NH Nieuws. „Dit heb ik in Nederland nog nooit eerder gezien. Heel bijzonder.”

De ballen ontstaan uitsluitend onder zeer specifieke weersomstandigheden, legt de weervrouw uit. Zodra ijs dat nog niet helemaal hard is in beweging komt door invloed van de wind, de contouren van de kust en temperatuurschommelingen, kunnen dergelijke bollen gevormd worden.

Gehaktballen

Ribberink zegt dat het ook te maken heeft met het soort sneeuw. „Omdat het niet heel koud is geweest, was de sneeuw een beetje plakkerig.” Ze vergelijkt het met het draaien van gehaktballen, ’al maak ik ze zelf niet zo mooi rond.’

Voor wie de ijsballen nu nog wil bewonderen, is er slecht nieuws. Omdat het de afgelopen uren flink heeft gedooid, is er weinig meer van over.