Nieuws/Binnenland
1429512
Binnenland

Halvering diefstal door inzet

Lokfiets schrikt rijwieldief af

Tilburg - Fietsendieven blijken panisch te zijn voor lokfietsen. Op plaatsen waar dit preventieve middel wordt ingezet, daalt het aantal diefstallen binnen een paar maanden met bijna de helft.

Dat blijkt uit onderzoek van misdaadeconoom Ben Vollaard van de Tilburg University, die voor het eerst een grootschalige nulmeting uitvoerde.

„In totaal zijn in veertien gemeenten – waaronder Dordrecht, Gorinchem, Maassluis en Barendrecht – voor de eerste keer lokfietsen ingezet. En dat blijkt te werken, want de professionele crimineel was daar snel verdwenen.”

Drie keer de klos

Gemiddeld genomen is elke Nederlander drie keer in zijn of haar leven de dupe van fietsdiefstal. „Daarmee is het met afstand het meest voorkomende diefstaldelict. Veel steden en dorpen nemen dan ook het initiatief om het probleem te tackelen met de inzet van lokfietsen. En met de resultaten die geboekt worden, zullen dat er denk ik snel meer worden”, meent Vollaard.

Coördinator Mojgan Yavari van Centrum Fietsendiefstal kijkt met voldoening naar de resultaten. „Het is prachtig dat dit werkt en in combinatie met andere preventieve maatregelen, zoals een tweede slot en vastzetten aan een vast object, zie je de aangiften ook dit jaar weer verder dalen.”

Tot en met 1 oktober van dit jaar werd er bij de politie 61.063 keer aangifte gedaan van fietsdiefstal, en dat was fors minder dan dezelfde periode 2016 toen dat er nog 73.287 waren. „Ik weet dat iedereen zegt dat er geen aangifte gedaan wordt, maar het zijn de enige cijfers waar we ons op kunnen baseren en beleid kunnen maken”, zegt Yavari van het Centrum waarin politie, verzekeraars en fabrikanten samenwerken.

Op dit moment is er een pool van driehonderd lokfietsen (waarvan een stuk of zeventig elektrisch zijn) die kunnen worden ingezet. Het zijn nieuwe fietsen van populaire modellen, van merken als Gazelle of Batavus, die zijn voorzien van een onzichtbaar ingebouwd ’track-and-trace’-systeem. De politie kan zo de gestolen lokfietsen volgen en de dader aanhouden.

Snelweg

Het afgelopen jaar is de lokfiets 1612 keer ingezet en dat leidde tot 1220 aanhoudingen. „Meestal worden de arrestaties net na de diefstal verricht, maar af en toe ziet de politie ineens een fiets met 120 km/u op de snelweg rijden. Dat betekent dat een rijwiel in een busje of aanhanger ligt met tal van andere gestolen fietsen. Dan worden dus in een klap veel misdrijven opgelost”, weet Yavai.

De straffen die fietsendieven kunnen verwachten worden vaak met een boete van rond de €300 afgedaan, terwijl er op het vergrijp een maximale celstraf staat van vier jaar.