Nieuws/Binnenland
1429634260
Binnenland

Geen nieuwe excuses bij bezoek Indonesië

Oud-minister Ben Bot

Oud-minister Ben Bot

Den Haag - Tijdens het staatsbezoek van koning Willem-Alexander en Koningin Máxima volgende maand aan Indonesië blijven excuses over de koloniale periode achterwege. Dat melden Haagse bronnen.

Oud-minister Ben Bot

Oud-minister Ben Bot

Het kabinet wil voorlopig vasthouden aan de ’lijn Bot’, vernoemd naar toenmalig minister Bot (Buitenlandse Zaken) die in 2005 aangaf dat Nederland van 1945 tot 1949 aan de verkeerde kant van de geschiedenis stond. Hij betuigde ook spijt.

Bot erkende bovendien de Indonesische onafhankelijkheid vanaf 17 augustus 1945, in plaats van 1949 toen de overdracht plaats had. Het ligt voor de hand dat de koning zich volgens deze lijn zal uiten.

Naar verluidt wacht het kabinet een groot onderzoek van het NIOD over dekolonisatie, oorlog en geweld in Indonesië van 1945 tot 1950 af.

Pas daarna zou worden gekeken of een nieuwe lijn wordt gekozen. Het mogelijk aanbieden van excuses aan Indonesië stuitte eerder op stevige bezwaren van Indië-veteranen.

Staatssecretaris Blokhuis (Welzijn) meldde gisteren dat hij de Indische gemeenschap hier nadrukkelijk wil betrekken bij een mogelijk nieuw gebaar van de Nederlandse overheid. Dit gebeurt in het kader van 75 jaar vrijheid. Hij wil samen kijken of hij nog iets extra’s kan doen.

„Ik realiseer me terdege dat er nog steeds teleurstelling en verdriet bestaat bij een deel van de Indische gemeenschap”, aldus Blokhuis.