Nieuws/Binnenland
1430079
Binnenland

Familie model Ivana (18) start actie

De familie van het overleden model Ivana Smit is een doneeractie gestart. De nabestaanden hopen in elk geval 4000 euro in te zamelen om de reiskosten van een Nederlandse patholoog te kunnen vergoeden.

De patholoog moet vaststellen of het meisje is omgekomen door een ongeluk of door een misdrijf. De familie van het Nederlandse model twijfelt aan het verhaal dat een val van het balkon haar fataal werd. De lokale politie heeft echter tot op heden nog geen aanwijzingen voor een misdrijf.

De inzamelingsactie is gisteravond gestart, inmiddels is ruim duizend euro gedoneerd. Familievriend Bart Tonckens: ,,We hadden niet durven hopen dat in één nacht tijd al duizend euro zou worden gedoneerd. We hebben goede hoop dat het doelbedrag wordt gehaald. Een eventueel overschot doneren we aan één of meer andere acties van het platform.”

Ivana Smit kwam vorige week onverwacht om het leven. De politie denkt dat zij naar beneden is gevallen vanaf het balkon op de twintigste verdieping van een flatgebouw. Het model was op stap met een Amerikaans stel en ging aan het eind van de avond met hen mee naar huis.

Ze zou daar in de woonkamer slapen, liet zij ’s ochtends nog aan haar vriend Lukas weten. Ze stuurde hem een selfie om te laten weten dat alles in orde is. Een paar uur later overleed het meisje.

Drugsgebruik

Na de eerste autopsie concluderen onderzoekers zelfmoord door drugsgebruik. Verder onderzoek blijft dan ook uit. De familie geloofde echter niet in dit scenario en drong met succes bij het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken aan op verder onderzoek.

Vader Marcel vreest dat de zaak is afgekocht door het Amerikaanse stel en in de doofpot moet worden gestopt. Daarom wil hij graag een Nederlandse patholoog betrekken bij het onderzoek.