Nieuws/Buitenland
1430092950
Buitenland

België verbiedt therapieën voor homogenezing

Beeld ter illustratie.

Beeld ter illustratie.

BRUSSEL - België verbiedt therapieën waarmee geprobeerd wordt iemands seksuele geaardheid, genderidentiteit of genderexpressie te veranderen of te onderdrukken. Op het uitvoeren van zogeheten conversiepraktijken staat voortaan een gevangenisstraf van één maand tot twee jaar en/of een boete van 100 tot 300 euro. Ook het voorstellen van of het aanzetten tot conversietherapie kan worden bestraft.

Beeld ter illustratie.

Beeld ter illustratie.

„Dit verbod is een krachtige daad om de slachtoffers te beschermen tegen dit symbolische, psychologische en soms ook fysieke geweld”, zegt Sarah Schlitz, staatssecretaris voor Gelijke Kansen. „Het is ook een signaal aan de rest van de samenleving dat degenen die niet ziek zijn, niet behandeld moeten worden.”

Elektrische schokken

De therapieën zijn omstreden en worden gezien als niet-wetenschappelijk. Slachtoffers krijgen onder meer elektrische schokken of ziekmakende medicijnen toegediend als zij reageren op homo-erotische afbeeldingen. Ook kunnen zij psychisch onder druk worden gezet. Conversiepraktijken worden voornamelijk toegepast in religieuze of sektarische milieus en worden uitgevoerd door familieleden of pseudo-professionals.

In 2009 overleed een lesbisch moslimmeisje in België na een rituele duiveluitdrijving die op verzoek van haar ouders werd uitgevoerd door een gebedsgenezer. In meerdere Europese landen zoals Frankrijk, Duitsland, Malta en enkele Spaanse regio’s is conversietherapie al verboden.

In Nederland is wetgeving hierover nog niet aangenomen. In februari hebben D66 en VVD een initiatiefwetsvoorstel om ’homogenezing’ strafbaar te maken ingediend. Zij willen dat er een boete van maximaal 22.500 euro of een celstraf van een jaar op komt te staan.