Nieuws/Binnenland
1430676
Binnenland

‘Diensten zorgvuldig in zaak Joods restaurant’

Den Haag - De veiligheidsdiensten gaan „heel zorgvuldig” te werk in de zaak van het vernielde Joodse restaurant in Amsterdam. Dat zei minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) tegen een bezorgde Tweede Kamer.

Meerdere Kamerleden stelden vragen over de zaak in een debat over terrorismebestrijding. Het baart hen zorgen dat er nu onder meer naar buiten komt dat de dader uit Syrië zou komen en gevechtstraining heeft gehad. Moet de minister in zo’n zaak niet ingrijpen, vroeg de VVD. Ook de PVV hamerde op actie en vindt het onbegrijpelijk dat de dader voorlopig is vrijgelaten.

Grapperhaus zei dat hij niet te diep op de zaak kan ingaan. Hij wil de rechtsgang niet beïnvloeden met zijn woorden. „Ik kan u verzekeren dat onze diensten daar heel zorgvuldig te werk gaan”, zei hij enkel.

’Ik ga langs’

De minister meldt dat hij de komende tijd bij Joodse gemeenschappen langs gaat. Zo zal hij dit weekend een viering van Chanoeka bijwonen. De PVV leest hierin dat de minister erkent dat het een anti-semitische aanval betrof.

VVD en PVV hadden er duidelijk moeite mee dat de minister zo weinig inhoudelijks zegt over de zaak omdat dit in het belang van opsporing en vervolging zou zijn. De VVD benadrukte nog eens dat de liberalen willen dat iemand in zo’n zaak ’in de kladden’ wordt gegrepen.