Nieuws/Buitenland
1431126334
Buitenland

President Trump dreigt aankomend president Biden

Amerikaanse president Donald Trump.

Amerikaanse president Donald Trump.

WASHINGTON - De Amerikaanse president Trump zegt dat aanstaand president Biden het Witte Huis alleen kan betreden als hij kan bewijzen dat zijn „belachelijke” 80 miljoen stemmen niet door fraude of illegaal zijn verkregen. Volgens Trump heeft Biden een groot onoplosbaar probleem.

Amerikaanse president Donald Trump.

Amerikaanse president Donald Trump.

Trump zegt dat in een tweet. Het is zijn jongste uithaal naar zijn Democratische rivaal, die bij de presidentsverkiezingen begin deze maand het hoogste aantal stemmen ooit kreeg. Trump zelf vergaarde miljoenen stemmen meer dan in 2016, maar hij trok desondanks aan het kortste eind. Hij weigert zich echter neer te leggen bij zijn nederlaag en Biden als winnaar te erkennen. Volgens hem is er bij de verkiezingen massaal gefraudeerd.

Hij zei donderdag, op de Amerikaanse feestdag Thanksgiving, dat hij uit het Witte Huis zal vertrekken als blijkt dat Biden inderdaad de winnaar is. Een college van kiesmannen roept volgende maand officieel de winnaar uit.

Als Trump op 20 januari aanstaande de sleutel van het Witte Huis overdraagt aan Biden, is de kans klein dat hij rustig kan gaan golfen op een van zijn country clubs. Er staat Trump een hele rij rechtszaken te wachten, die als gevolg van zijn presidentschap op een laag pitje stonden. Nu hij het juridische scherfvest van zijn ambt dreigt kwijt te raken, slijpen Officieren van Justitie en advocaten hun messen.

In de podcast ‘Trump vs. Biden – de strijd’ bespreken buitenlandredacteuren Thijs Wolters en Frank van Vliet wat de Amerikaanse president kan doen tijdens zijn laatste weken in het Witte Huis: