Nieuws/Binnenland
1431146744
Binnenland

Limburgse pastoor ’die seksfilmpje toonde’ niet meer welkom bij bisdom Roermond

ROERMOND - Een Limburgse pastoor die vorige week op non-actief was gesteld, komt niet terug in die functie. De man zou onlangs een seksfilmpje hebben laten zien aan een moeder van een kind dat communie zou gaan doen, en sindsdien zijn er meer meldingen over de man binnengekomen. „Hij gaat weg uit zijn parochie, en het is niet voor de hand liggend dat hij naar een andere parochie gaat. Wat hij wel gaat doen, moet rustig bekeken worden”, zegt een woordvoerder van het bisdom Roermond na berichtgeving van de regionale zender L1.

De pastoor werkte voor de samenwerkende parochies Berg en Terblijt, Houthem en Broekhem, in het gebied tussen Maastricht en Valkenburg. Nadat de man vorige week was geschorst, „hebben enkele vrouwen zich gemeld die ook aangaven dat er de afgelopen tijd vreemde dingen zijn gebeurd. Er was geen sprake van seksueel contact, maar wel van ongepast gedrag. Insinuerende opmerkingen en toespelingen, dingen waar de vrouwen niet van gecharmeerd waren”, aldus de woordvoerder van de kerk.

In de regionale krant De Limburger van zaterdag zeiden enkele vrouwen dat ze ongeveer 28 jaar geleden waren lastiggevallen door dezelfde pastoor. „En ik heb geen reden om aan hun verhaal te twijfelen”, verklaart de woordvoerder van het bisdom.

De vicaris-generaal, de tweede man van het bisdom, heeft onlangs met de pastoor gesproken. Volgens de woordvoerder was het een vertrouwelijk gesprek, „maar daar zal zeker gevraagd zijn hoe dit heeft kunnen gebeuren.”