Nieuws/Buitenland
1432182255
Buitenland

Republikeins senator: veel schade voor Trump

Nieuwe beelden van bestorming Capitool getoond: Pence vlucht

WASHINGTON - De Republikeinse senator Lisa Murkowski vindt dat de tot nu toe gepresenteerde bewijzen in de impeachmentzaak tegen haar partijgenoot en voormalig president Donald Trump „hem behoorlijk veel schade berokkent.”

Ook haar partijgenoot Mitt Romney was onder de indruk van de presentatie van de Democratische aanklagers woensdag, op de tweede dag van het afzettingsproces. Er werden niet eerder verspreide beelden van de bestorming van het Capitool getoond.

„Emotioneel en zeer verontrustend”, zei hij na het zien van de beelden waarop was te zien hoe hij, juist voordat de menigte binnenstormde, door een medewerker van het Capitool werd weggeleid. Romney zei geen idee te hebben gehad dat de menigte hem op de hielen zat.

Op andere beelden is te zien dat vice-president Mike Pence en enkele senatoren op de vlucht zijn voor de indringers. Ze worden op tijd in veiligheid gebracht.

Lees verder onder de beelden

Pence

Romney

’Tijdverspilling’

Andere partijgenoten van Trump blijven onverminderd aan zijn kant staan. Senator Rick Scott uit Florida betitelde het impeachment tegen verslaggevers als „complete tijdverspilling.”

De aanklagers en de verdediging krijgen elk zestien uur de tijd om hun zaak te bepleiten. Democratisch Congreslid Jamie Raskin beet het spits af en beschuldigde Trump ervan dat hij zijn presidentiële taken heeft verzaakt. De oud-president kreeg veelvuldig het verwijt dat hij zijn aanhangers die het Capitool bestormden in eerste instantie niet en later halfslachtig tot tot de orde riep, met doden en gewonden tot gevolg.

Het impeachmentproces tegen Trump werd in gang gezet na de bestorming van het Capitool op 6 januari. De oud-president zou hebben aangezet tot een opstand. Om hem schuldig te bevinden moet een twee derde meerderheid in de Senaat hiermee instemmen. De verwachting is dat dit aantal niet gehaald zal worden.

De stemming over de veroordeling van Trump laat mogelijk nog maar enkele dagen op zich wachten. Sommige Republikeinen zeggen dat het proces komend weekend al wordt afgerond, bericht politieke nieuwssite The Hill. Voorwaarde is dan wel dat geen getuigen worden opgeroepen. Senator Kevin Cramer zei dat in een „optimistisch scenario” zaterdagavond de eindstreep wordt gehaald.

Wat voert Trump nu in zijn schild en waarom heeft de voormalig president altijd van die belabberde advocaten? Alles over het impeachment-proces in een nieuwe aflevering van de podcast ‘Uncle Joe – een blik op de VS’: