1432638
Buitenland

’VS bevriezen steun aan leger Somalië’

NAIROBI - De Verenigde Staten schorten een deel van de steun aan het Somalische leger op vanwege zorgen over corruptie. De Somaliërs konden bij herhaling niet aangeven waar Amerikaanse hulpgoederen waren gebleven, blijkt uit documentatie die is ingezien door Reuters.

Het besluit komt op een gevoelig moment. Troepen van Afrikaanse Unie (AU) vechten in het straatarme land al tien jaar tegen de extremisten van al-Shabaab, maar die missie wordt de komende jaren afgebouwd. De eerste duizend AU-manschappen vertrekken voor het einde van 2017.

De Somalische strijdkrachten lijken echter nauwelijks op eigen benen te kunnen staan. Een team met Somaliërs en Amerikanen bezocht eerder dit jaar negen legerbasissen. Toen bleek dat sommige eenheden vooral op papier lijken te bestaan. Ook was het door de VS gestuurde voedsel grotendeels spoorloos.

Doorn in het oog

Dergelijke praktijken zijn de Amerikanen een doorn in het oog. Zij sturen voorlopig geen brandstof en levensmiddelen meer naar een groot deel van het leger. Een bron bij het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigde onlangs dat de hulp wordt „bijgesteld” om te zorgen dat goederen „worden gebruikt voor hetgeen waar ze voor bedoeld zijn”.