Nieuws/Binnenland
1433088
Binnenland

Najaar 2018 start maatschappelijke diensttijd

Den Haag - Volgend najaar moeten volgens staatssecretaris Blokhuis (Volksgezondheid) de eerste jongeren al gaan starten met een maatschappelijke diensttijd. Ze krijgen dan een bescheiden vergoeding als zij zich maximaal zes maanden inzetten voor de samenleving.

Het plan voor de maatschappelijke diensttijd moet nog door de nieuwe CU-bewindsman nader worden uitgewerkt. Hij gaat dat samen doen met het ministerie van Onderwijs en Sociale Zaken.

Blokhuis verklapte vandaag in de Tweede Kamer alvast dat hij vanaf februari gesprekken zal gaan voeren met jongeren, gemeenten en scholen om te horen wat zij ’belangrijk vinden’. Vervolgens wil hij in de zomer van 2018 proefdraaien. „In het najaar moeten de eerste jongeren starten.”

De maatschappelijke diensttijd is een voorstel uit het regeerakkoord. Het komt uit de koker van CDA en CU. Aanvankelijk was het idee om het een verplichtend karakter te geven, maar dat is afgezwakt. Het wordt een vrijwillige diensttijd. Het kabinet heeft er volgend jaar 25 miljoen euro voor beschikbaar. Dat bedrag loopt op naar 100 miljoen in 2021.

Nog onduidelijk is in welke sectoren de jongeren aan de slag kunnen. Te denken valt aan de politie, of de verpleeghuiszorg. Blokhuis wil ze in ieder geval uit hun ’comfort zone’ trekken, liet hij weten.

Wie deelneemt aan de maatschappelijke diensttijd krijgt een streepje voor als hij naar een overheidsbaan solliciteert. Het kabinet wil met het bedrijfsleven een soortgelijke afspraak maken.