Nieuws/Buitenland
1433290559
Buitenland

VS bestempelt Russische extremisten als terreurgroep

Archieffoto van leden van de beweging.

Archieffoto van leden van de beweging.

WASHINGTON - De Verenigde Staten beschouwen de ultranationalistische Russische Keizerlijke Beweging voortaan als terreurgroep. Het is de eerste keer dat het ministerie van Buitenlandse Zaken dat label plakt op een organisatie van blanken die zich superieur voelen, melden Amerikaanse media.

Archieffoto van leden van de beweging.

Archieffoto van leden van de beweging.

Washington bestempelt al langere tijd radicaalislamitische groepen als terroristisch. Volgens functionarissen wijst de aanwijzing van de Russische beweging op een groeiende bezorgdheid over internationaal opererende blanke organisaties en hun mogelijke gewelddadigheid, schrijft de New York Times.

De coördinator voor terrorismebestrijding van het ministerie benadrukt de bijzondere stap: „We nemen maatregelen die vorige regeringen niet troffen om deze dreiging het hoofd te bieden.”

Door de groep als terroristisch te beschouwen, mogen Amerikanen er geen zaken mee doen. Leden van de beweging mogen niet meer naar de Verenigde Staten.

Oekraïne

De beweging bestaat vooral uit orthodoxe Russen, Wit-Russen en Oekraïers. „De Russische Keizerlijke Beweging is nog steeds bezig met training geven aan neonazistische geestverwanten en witte supremisten uit Europa. We weten dat ze mensen hebben gerekruteerd uit andere Europese landen en dat zullen blijven doen”, aldus Nathan Sales, coördinator van U.S. Counter Terrorism.

De groepering zou aan de zijde van pro-Russische rebellen hebben gevochten in Oekraïne. Sales wilde daar enkel over kwijt dat Washington ’de soevereiniteit van Oekraïne steunt’.

safe-and-fast iconVeilig betalen
box icon14 dagen bedenktijd
safe-and-fast iconVeilig betalen
box icon14 dagen bedenktijd