Nieuws/Binnenland
1434505
Binnenland

’Onduidelijkheid over zonnepanelen moet weg’

Den Haag - Minister Wiebes (Klimaat) wil de zorgen over het verdwijnen van de gunstige zonnepanelenregeling wegnemen. De bewindsman wil in gesprek met maatschappelijke organisaties die eerder deze week aan de bel trokken.

Het kabinet wil per 2020 af van de zogeheten salderingsregering, waarbij mensen met zonnepanelen hetzelfde tarieven krijgen voor de elektriciteit die ze leveren, als dat ze betalen voor de stroom die ze afnemen.

Wiebes komt voor de zomer met een voorstel voor een nieuwe subsidieregeling. Hij liet donderdagavond in een debat met de Tweede Kamer weten dat hij de regeling niet onaantrekkelijker wil maken.

Gesprek

„Ik wil juist de aantrekkelijkheid behouden”, zegt de minister. „Onduidelijkheid is echt slecht. Het kan ook zijn dat mensen het er niet mee eens zijn. Ik wil in gesprek met de organisaties.”

De twintig maatschappelijke organisaties zien liever dat de huidige regeling tot in ieder geval 2023 blijft bestaan. De voorganger van Wiebes deed eerder deze belofte, maar het nieuwe kabinet denkt er anders over.

De afzenders zijn onder meer de ondernemersorganisatie voor de installatiebranche en de technische detailhandel UNETO-VNI, gemeenten, Bouwend Nederland, de Consumentenbond en Vereniging Eigen Huis. Meerdere belangenclubs denken dat het voor huizenbezitters lucratiever is als de huidige regeling blijft.