Nieuws/Binnenland
1434541
Binnenland

Syriër (37) verhoord na geweldsexplosie

‘Slachtoffers Maastricht uit gescheiden gezin’

MAASTRICHT - UPDATE 16:47 uur - De steekpartij waarbij gisteravond in Maastricht twee doden vielen, is mogelijk een wraakactie. Een Syrische man van 37 is opgepakt als verdachte, hij wordt vrijdag verhoord door de politie. Beide slachtoffers en de twee zwaargewonde kinderen zijn allemaal afkomstig uit een gezin. Een van de slachtoffers zou zijn vrouw en kinderen al jaren mishandelen. De politie zou al vaker in uitgerukt om in te grijpen op het adres.

Eerst heeft de verdachte een 46-jarige man neergestoken bij zijn huis aan de Potsaarstraat. Daarna is hij naar een huis aan de Postmesstraat gegaan, waar hij de 56-jarige vrouw van zijn eerste slachtoffer doodde en de twee kinderen verwondde. Een van de kinderen is een 21-jarige vrouw.

Bloedbad

Ook andere aanwezigen raakten gewond toen ze probeerden in te grijpen en de doorgedraaide dader het slagersmes uit de handen wilden rukken. “Het was een, zo blijkt uit verklaringen van buurtbewoners, ‘bloedbad waarbij beide slachtoffers de keel is doorgesneden’.

Onder de gewonden is een 50-jarige man. Die is weer uit het ziekenhuis ontslagen.

De 37-jarige verdachte, een man uit Maastricht, werd met onbekende verwondingen in een moskee aan de Weustenraadstraat in Maastricht gearresteerd. Ook hij is inmiddels uit het ziekenhuis en is naar het politiebureau gebracht. Daar wordt hij verhoord.

Blijf-van-mijn-lijf-huis

Beide slachtoffers, een Syrisch echtpaar, leefden gescheiden. De vrouw was met haar kinderen het huis uit gevlucht en zou in een blijf-van-mijn-lijf-huis wonen. Gisteravond kwam de verdachte met een groot mes naar het huis waar het eerste slachtoffer alleen woonde. Daar stak hij zijn landgenoot dood om vervolgens een kilometer verderop op het andere adres toe te slaan.

Buurtbewoners reageren geschokt op het drama. “We wisten wel dat er grote problemen speelden. De man die nu dood is, was een bullebak. Het was bekend dat hij zijn vrouw en kinderen mishandelde”, zegt een buurtbewoonster. “Ik ben er wel eens aan de deur geweest, maar hij sloeg de deur vol in mijn gezicht dicht. Hij deugde niet. Maar toch is dit angstig. Gruwelijk geweld, vlak bij je huis”, aldus een buurtbewoner.

Over de achtergrond van de geweldsexplosie kan of wil de politie nog niets zeggen. De politie heeft een team van twintig rechercheurs op de zaak gezet. Die onderzoekt of er een relatie bestaat tussen de slachtoffers. Daarnaast wordt onderzocht of er een relatie is tussen de verdachte en de slachtoffers. Verder trekt het team allerlei verhalen en geruchten na die rondzingen in de wijken waar de steekpartijen plaatsvonden.

Omgeving uitgekamd

De politie heeft vrijdag de woningen van de dodelijke slachtoffers doorzocht en de omgeving uitgekamd. Ook de ruimte in de moskee waar de verdachte zich bevond, werd onder de loep genomen. Inmiddels is de moskee weer voor bezoekers vrijgegeven.

Premier Rutte noemde op een nachtelijke persconferentie in Brussel waar hij een Europese top bijwoonde, de gebeurtenissen in Maastricht ’verschrikkelijk nieuws’. „Er is geen enkele reden om aan te nemen dat er sprake is van een terroristische situatie”, aldus Rutte in een eerste reactie.

Tijdens het diner met Europese regeringsleiders en presidenten had hij telefonisch contact gehad met minister van Justitie Grapperhaus, de coördinator terrorismebestrijding en met de burgemeester van Maastricht. Grapperhaus sprak over een ’heel verwarde man’.

Burgemeester Annemarie Penn-te Strake van Maastricht noemde de geweldsexplosie ,,verschrikkelijk''. Zij heeft nog geen contact opgenomen met de nabestaanden en is ook nog niet in de wijken Malpertuis en Caberg geweest, waar de steekpartijen plaatshadden. ,,Ik wil wel, maar het moet passen bij de behoeften van de nabestaanden'', zei ze. Dat wordt onderzocht door de wijkagent. Ook Penn kon vrijdag niets zeggen over de achtergrond van de steekpartijen.