Nieuws/Buitenland
1435576421
Buitenland

6 januari-panel dagvaardt vijf mensen, waaronder Trump-vertrouweling Roger Stone

WASHINGTON - Het panel van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden dat onderzoek doet naar de bestorming van het Capitool op 6 januari heeft maandag nog eens vijf mensen gedagvaard. Onder hen zijn Roger Stone, een voormalig adviseur en oude vriend van ex-president Donald Trump, en Alex Jones, een bekende complotdenker en de oprichter van de beruchte samenzweringssite InfoWars.

Volgens het panel waren zij betrokken bij de organisatie en voorbereidingen van de mars die voorafging aan de bestorming. Daarom moeten ze getuigen en documenten overleggen. Eerder deze maand werden eveneens zes voormalige topadviseurs van de oud-president gedagvaard.

Het panel heeft ook Dustin Stockton opgeroepen te getuigen. Stockton is een politiek activist die connecties zou hebben met Steve Bannon, eveneens een ex-adviseur van Trump. Bannon werd zelf al eerder gedagvaard, maar weigerde eerder deze maand te getuigen voor een parlementscommissie. Justitie klaagde hem daarom aan voor minachting van het parlement. Hierop gaf Bannon zichzelf vorige week aan bij de nationale recherche FBI. Hij kan maximaal een jaar celstraf krijgen.

Ook de verloofde van Stockton en een woordvoerder van Trump zijn gevraagd te getuigen.

Met de bestorming wilden Trump-aanhangers voorkomen dat de overwinning van Joe Biden bij de presidentsverkiezingen werd bekrachtigd. Meerdere Capitool-bestormers zijn al bestraft. Justitie wil weten of er een link was tussen het Witte Huis en de Trump-aanhangers die het Capitool aanvielen.