Nieuws/Binnenland
1435934598
Binnenland

UMCG zoekt 600 vrijwilligers voor testen nieuwe boosterprik

GRONINGEN - Het Universitair Medisch Centrum Groningen zoekt zeshonderd vrijwilligers om een boosterprik van een nieuw vaccin tegen het coronavirus te testen. Het gaat om het kandidaat-vaccin AKS-452 van het bedrijf Akston Biosciences uit de Verenigde Staten.

Eerder deed het UMCG al onderzoek naar de werking van het vaccin bij ongevaccineerde vrijwilligers. Volgens het universitair ziekenhuis waren de uitkomsten van deze studie gunstig. „Het vaccin bleek veilig en kan een zeer goede bescherming bieden tegen het coronavirus. In laboratoriumonderzoek bleek ook dat de antistoffen die aangemaakt worden door de deelnemers na vaccinatie met het Akston-vaccin beschermen tegen de omikronvariant”, zegt het UMCG.

Het doel van de nieuwe studie is om de reactie van het immuunsysteem op een boosterprik te onderzoeken bij mensen die al gevaccineerd zijn met Pfizer, Moderna, Janssen of AstraZeneca. „Verder onderzoeken we of mensen langdurig effectief beschermd kunnen worden tegen nieuwe varianten van het coronavirus, om periodieke vaccinatie te voorkomen”, aldus het ziekenhuis.

Bij het vaccin van Akston Biosciences wordt geen gebruik gemaakt van het eigenlijke coronavirus, verzwakt of levend. Het vaccin is opgebouwd uit een gedeelte van het coronavirus, het zogeheten spike-eiwit, dat samengevoegd is met een eiwitfragment van een menselijk antilichaam. Het is geen mRNA-vaccin, zoals Pfizer en Moderna.