1436825
Binnenland

’Eerlijke’ hennepkwekers Bierum in beroep

GRONINGEN - De hennepkwekers uit Bierum die ondanks hun ’eerlijke en schone wijze van telen’ toch 175.000 euro aan de Staat moeten betalen, gaan in hoger beroep. De rechtbank in Groningen besliste vrijdag dat dit geld is verdiend door een strafbaar feit te plegen en is dus illegaal.

De hennepkwekers, de 52-jarige J.M. en zijn tien jaar jongere vriendin, kweekten op biologische wijze, betaalden voor de stroom en droegen af aan de Belastingdienst.

Hun advocaat Tim Vis zei na de uitspraak dat hij hoger beroep aantekent. „De rechtbank heeft alleen gekeken naar de letter van de wet”, zei hij. Hij vindt dat de rechtbank voorbij is gegaan aan de wijze waarop deze henneponderneming draaide. „Het kweken van hennep mag dan niet, maar verder gebeurde er niets illegaals.” Ook waren de rechters er niet gevoelig voor dat de hennepkwekers na hun veroordeling zijn gestopt met het kweken van hennep. Sindsdien hebben zij geen inkomsten en zijn ze afhankelijk van giften van familie en vrienden. „Daarom had de rechtbank de terugbetalingsregeling op nihil moeten zetten.”

De rechtbank vond die bewering niet met feiten onderbouwd. „Mijn cliënten hebben tijdens het proces alles overlegd en open kaart gespeeld. Ze zijn gestopt en staan nu met lege handen. Hoe moet je onderbouwen dat je geen inkomsten meer hebt”, zei Vis.