Nieuws/Buitenland

Deelgemeente Londen weigert komst Trump

EPA

LONDEN - De Londense deelgemeente Greenwich voelt er niets voor om de Amerikaanse president Trump op haar grondgebied te ontvangen. De raad van de deelgemeente heeft formeel besloten dat Donald Trump niet welkom is als het staatsbezoek volgend jaar doorgaat.

EPA

Ze heeft de regering oproepen de uitnodiging voor het bezoek in te trekken.

Greenwich reageert daarmee op de tweets die Trump deelde van een extreemrechtse groepering in Groot-Brittannië, Britain First.

Droefenis

„De raad ziet verder met droefenis dat de president bevooroordeeld is over vrouwen en etnische minderheden, wat heeft geresulteerd in duidelijke voorbeelden van verdeeldheid en haat in de Verenigde Staten”, citeert de krant The Independent uit de verklaring.

Hoewel premier May de retweets veroordeelde, heeft ze de uitnodiging niet ingetrokken. Bovendien heeft de Amerikaanse ambassadeur in Groot-Brittannië Trump uitgenodigd voor een werkbezoek als de nieuwe ambassade begin volgend jaar wordt geopend. Die ligt overigens niet in Greenwich.

De burgemeester van Londen zit ook niet te wachten op het staatsbezoek. Sadiq Khan heeft al verschillende keren opgeroepen ervan af te zien. Hij is herhaaldelijk in aanvaring gekomen met Trump, onder meer nadat die hem na aanslagen in de stad via Twitter aanviel.

Lees meer over