Nieuws/Binnenland
1437296
Binnenland

Waarborgen ’aftapwet’ sneller ingevoerd

DEN HAAG - Het kabinet gaat enkele regels die misbruik van de omstreden nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv) moeten voorkomen, sneller invoeren. Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken hoopt met de kleine aanpassingen de tegenstanders van de ’aftapwet’, die een referendum hebben afgedwongen, de wind wat uit de zeilen te nemen.

De Wiv, in de volksmond ook wel de sleepwet genoemd, bepaalt onder meer dat de Nederlandse diensten informatie onder voorwaarden mogen delen met buitenlandse tegenhangers. Landen waarmee Nederland wil samenwerken moeten bijvoorbeeld democratisch worden bestuurd, de mensenrechten eerbiedigen en zorgvuldig omgaan met de privacy. Het kabinet gaat die voorwaarden sneller vaststellen. Daardoor kan de commissie die toezicht houdt op het werk van de diensten die internationale uitwisseling, zodra de Wiv in werking treedt, meteen toetsen.

Het kabinet beloofde al eerder de Wiv vervroegd te evalueren. De onafhankelijke commissie die daarmee aan de slag gaat, krijgt volgens Ollongren alles te lezen, ook staatsgeheimen.