Nieuws/Binnenland
1438394
Binnenland

’Mensen doken weg onder de tafels’

Marechaussee schiet verwarde man met mes neer in Schiphol Plaza

Schiphol - UPDATE 19.45 uur - Schiphol Plaza op luchthaven Schiphol is vrijdag deels ontruimd geweest nadat een verwarde man het kantoor van de marechaussee binnenliep en een medewerker bedreigde met een mes. Daarna heeft de Marechaussee heeft hem uitgeschakeld. Dat meldt de Koninklijke Marechaussee op Twitter.

De man blijkt een 29-jarige man uit Den Haag te zijn, die ’een bekende van de marechaussee’ is, vanwege ’eerdere geweldsincidenten op Schiphol’.

Er wordt vooralsnog geen rekening gehouden met een terroristisch motief, aldus de Koninklijke Marechaussee. Onderzoek moet uitwijzen wat dan wel het motief was.

De man liep dreigend met een mes het bureau van de marechaussee op Schiphol Plaza binnen. Daar was één bezoeker aanwezig, die meteen in veiligheid werd gebracht, en een onbekend aantal mensen van de marechaussee. De dreiger werd in zijn been geschoten en daarna naar het VUmc gebracht. Daar wordt hij behandeld. De marechaussee kan nog niets zeggen over de aard van zijn verwondingen.

Ontruiming

Vanwege het incident werd Schiphol Plaza enige tijd ontruimd. De plek van het incident is afgesloten, maar reizigers kunnen volgens de marechaussee gewoon naar hun trein, auto of vliegtuig lopen. Het treinverkeer, dat tijdelijk stillag, is weer opgestart.

De situatie op de luchthaven is op dit moment weer veilig. Voor de hulpverlening landde er een traumahelikopter. Daarnaast kwamen veel ambulances ter plekke.

’Paniek was groot’

Volgens de Amsterdamse Tobias was de paniek groot. „Sommige mensen waren wel echt bang”, laat hij weten aan de Telegraaf. De Amsterdammer heeft zelf niet gezien dat de man werd neergeschoten, maar zag wel dat hij werd afgevoerd. Hij zegt dat Schiphol de evacuatie soepel liet verlopen. „We hebben twintig minuutjes buiten gestaan en toen mochten we weer naar binnen.”

’Sommigen doken onder tafels’

Bennie (23) en Gerwen (22) uit Lunteren waren net wat aan het eten op Schiphol Plaza toen de paniek uitbrak. „Er kwamen tientallen mensen uit de richting van het Marechaussee-kantoor op ons afgerend. Sommige doken weg onder tafels”, zegt Gerwen.

Bennie (23) en Gerwen (22) uit Lunteren waren net wat aan het eten op Schiphol Plaza toen de paniek uitbrak.

Bennie (23) en Gerwen (22) uit Lunteren waren net wat aan het eten op Schiphol Plaza toen de paniek uitbrak.

’Meerdere schoten’

De mannen waren van Amsterdam onderweg naar huis, en maakten een tussenstop op het vliegveld. „We hadden nog niet door wat er gebeurde, maar hoorden vrij snel daarna dat er werd geschoten”, zegt Bennie. „Twee of drie keer, in ieder geval meer dan een enkel schot.” De mannen verscholen zich achter een brede pilaar. In paniek waren ze niet. Bennie: „Ik was vooral benieuwd wat er aan de hand was.”

’We moesten rennen’

De 52-jarige Astrid uit Zoeterwoude liep door Schiphol-Plaza richting aankomsthal om haar zoon op te halen toen er werd geschoten. „Ik keek achteloos naar de kerstversieringen toen ik geknal hoorde. ’Dat lijken wel schoten’, zei ik tegen mijn man. Kort daarna zag ik twintig marechaussees met wapens in onze richting rennen. Personeel in de winkels riep tegen iedereen dat we ook rennen moesten, naar buiten.”