Nieuws/Binnenland
1438466464
Binnenland

Kabinet wil vuurwerk verder inperken

Den Haag - Het afsteken van consumentenvuurwerk wordt verder ingeperkt. Minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) zegt dat het kabinet de komende tijd werk maakt van een ’serieuze verdere inperking van vuurwerk’. Wat dat concreet betekent wil hij nog niet zeggen.

Premier Rutte zei na de eerste ministerraad van het nieuwe jaar dat een volledig vuurwerkverbod hem ’onwaarschijnlijk’ lijkt. Of er iets verandert is volgens de premier niet meer de vraag. Die vraag is namelijk beantwoord met ’ja’. „Het is alsof je in een oorlogsgebied zit, het is niet normaal meer.” Rutte zegt dat ’een optelsom’ heeft geleid tot het besluit om in te grijpen. „Wij vinden dat je niet op de oude voet door kunt.”

CDA-bewindsman Grapperhaus laat weten dat advies van hulpdiensten komende weken belangrijk is en dat een rapport van de OVV als leidraad geldt. In dat rapport adviseert de OVV een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen. Ook vanuit de Tweede Kamer klinkt steeds meer steun voor dat advies.

Draagvlak

Volgens minister Grapperhaus betekent verdere inperking dat ’zaken die nu nog mogen straks niet meer mogelijk zijn’. De Justitieminister geeft toe dat maatschappelijk draagvlak een belangrijke rol speelt in dat voornemen van het kabinet. De OVV adviseerde namelijk in 2017 al een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen. „We hebben toen andere aanbevelingen overgenomen, er was geen consensus voor verdergaande maatregelen.”

Uit de woorden van de bewindsman valt op te maken dat afgelopen jaarwisseling de druppel is geweest die de emmer heeft doen overlopen. Hij refereert aan een interview in De Telegraaf dat hij vlak voor de kerst gaf. „Toen zei ik al dat ik vind dat we veel verder moeten gaan als het weer fout zou gaan.” Het kabinet wil in de loop van februari definitief een knoop doorhakken over vuurwerkbeleid. De maatregel moet al bij de volgende jaarwisseling ingaan.

"Een wild west puinhoop"

Grapperhaus zegt dat de jaarwisseling niet is verlopen zoals gehoopt. „Er zijn grote groepen mensen die er een wild west puinhoop van willen maken, dit kan echt niet meer.”

Tijdens deze jaarwisseling heeft de politie ruim 9300 incidenten geregistreerd. Dat zijn er bijna 400 meer dan de vorige oud en nieuw. Wel waren er iets minder aanhoudingen: 309 tegen 300 bij de vorige jaarwisseling. Veel incidenten waren vuurwerkgerelateerd.

Dalingen

Op beide vlakken is over langere tijd gemeten een daling te zien. In 2014-2015 waren er bij de jaarwisseling ruim 12.000 incidenten en rond de 640 aanhoudingen. Die aantallen lopen met het jaar terug.

Voor de jaarwisseling zei Grapperhaus in De Telegraaf niet uit te sluiten dat een totaalverbod op consumentenvuurwerk aan de Tweede Kamer zou worden voorgelegd, als het weer uit de hand zou lopen.

Alleen potten siervuurwerk

In de Tweede Kamer tekent zich een meerderheid af om het afsteken van consumentenvuurwerk verder aan banden te leggen. Alleen potten siervuurwerk mogen dan nog door particulieren worden afgestoken. De ogen zijn vooral gericht op regeringspartijen VVD en CDA, die het OVV-advies om knalvuurwerk en vuurpijlen te verbieden eerder tegenhielden.

Coalitiepartij VVD probeert haar kruit nog even droog te houden in de discussie rondom het verder aan banden leggen van consumentenvuurwerk. Fractieleider Klaas Dijkhoff zegt in een lange mail aan zijn achterban dat hij alles nog eens op een rijtje wil zetten en ’grondig’ over de kwestie gaat nadenken.

’Vuurwerk vooral een probleem van steden’

Het CDA vergadert er net als de VVD dinsdag over. „Volgens mij is vuurwerk vooral een probleem van steden”, schetst een Kamerlid van het CDA de situatie. „Op het platteland speelt dit amper.” De christendemocraat verwacht niet dat een nieuwe vuurwerkbeperking door het CDA gesteund zal worden.