Nieuws/Binnenland
1438848
Binnenland

Lidl en Aldi passen verkoop van vuurwerk aan

HUIZEN - UPDATE - Supermarktconcern Lidl verkoopt vanaf volgend jaar geen vuurwerk meer aan klanten onder de zestien jaar. Het gaat om vuurwerk dat het hele jaar door verkocht mag worden. De minimumleeftijd gaat van twaalf naar zestien jaar. In de aanloop naar deze jaarwisseling geldt de ondergrens van twaalf jaar nog wel.

Zestien jaar is al de minimumleeftijd voor de verkoop van regulier vuurwerk in de laatste dagen van december.

Directe aanleiding voor het besluit van Lidl is een onderzoek van het tv-programma Kassa (BNNVARA). Zonder zich te hoeven legitimeren konden kinderen van elf jaar vuurwerk kopen bij filialen van Lidl en Aldi. ,,We zijn zeer geschrokken van het bericht dat de leeftijd van twaalf jaar niet is gehandhaafd'', aldus een Lidl-woordvoerster.

,,Lidl gaat het personeel trainen op het gebied van vuurwerkverkoop en de communicatie aanpassen.'' Daar is volgens de woordvoerster enige tijd voor nodig, daarom gaat de verhoging van de leeftijdsgrens niet direct in. ,,In 2018 zal de focus bovendien liggen op siervuurwerk in plaats van knallers.''

Lidl heeft nog meer maatregelen aangekondigd en stelt vanaf komende week gratis vuurwerkbrillen beschikbaar aan kopers van vuurwerkpakketten. Het programma Kassa wil zaterdagavond laten zien dat knal- en siervuurwerk dat het hele jaar verkocht mag worden eigenlijk ,,helemaal niet zo onschuldig is''. Dit zogenoemde categorie 1-vuurwerk geeft volgens Europese en nationale regelgeving nauwelijks overlast.

Ook Aldi past de richtlijnen aan, maar gaat daarin minder ver, naar eigen zeggen omdat er voor kinderen van twaalf jaar in Nederland geen legitimatieplicht bestaat. ,,Die geldt pas vanaf veertien jaar. Als een jonge koper van categorie 1-vuurwerk zich niet kan legitimeren, zullen we het zekere voor het onzekere nemen en geen vuurwerk verkopen.''