Nieuws/Binnenland
1439211246
Binnenland

Raadsleden leggen tijdelijk werk neer

Nieuw hoofdstuk rel SP Breda

Vlnr: Patrick van Lunteren, Boi Boi Huang en Emile Roemer.

Vlnr: Patrick van Lunteren, Boi Boi Huang en Emile Roemer.

Breda - Het geruzie bij de SP in Breda krijgt een nieuw hoofdstuk: drie van de vier raadsleden leggen tijdelijk het werk neer na geweld en bedreigingen tijdens een met tumult verlopen ledenbijeenkomst.

Vlnr: Patrick van Lunteren, Boi Boi Huang en Emile Roemer.

Vlnr: Patrick van Lunteren, Boi Boi Huang en Emile Roemer.

„Gezien de omstandigheden in de SP-afdeling Breda kunnen wij als fractie op dit moment ons werk niet uitvoeren zoals onze kiezers dat van ons mogen verwachten”, zo meldt de fractie in een verklaring.

Vorige maand liep een ledenvergadering uit op een knokpartij. Onderwerp van gesprek was het functioneren van een raadslid. Deze kwestie zorgt al maandenlang voor onrust bij de socialisten in de Brabantse stad.

Even vergeten waar de rel precies om draait? Lees hier alle details over de flink uit de hand gelopen vergadering terug:

Het geweld kreeg direct een staartje. Het rode hoofdkwartier van de SP in Amersfoort greep in en schorste de afdeling. Het landelijk bestuur staat nu tijdelijk aan het roer en heeft vandaag laten weten dat er een ’commissie van goede diensten’ is ingesteld.

De commissie heeft als opdracht om op korte termijn verkiezingen te organiseren voor een nieuw lokaal partijbestuur. „Tegelijkertijd wordt door het partijbestuur het proces voor het nemen van maatregelen tegen leden die zich in de onderlinge discussie ontoelaatbaar hebben gedragen, voortgezet”, schrijft het landelijk partijbestuur. „Dit is een proces wat zorgvuldig moet plaatsvinden conform de binnen de partij en het verenigingsrecht geldende procedures.”

De SP liet eerder aan De Telegraaf weten dat er waarschijnlijk meerdere mensen een rode kaart krijgen.