Nieuws/Buitenland
1439544566
Buitenland

China bakent grens af op top van Mount Everest

PEKING - China gaat ook op de top van de hoogste berg ter wereld duidelijk maken waar de grens ligt. Er komt een „scheidingslijn” op de Mount Everest om te voorkomen dat buitenlandse klimmers het coronavirus daar verspreiden, berichten staatsmedia.

De 8849 meter hoge berg ligt op de grens tussen China en Nepal. Dat laatste land worstelt met de tweede golf van de coronapandemie. Er moesten de afgelopen weken zo’n dertig zieke bergbeklimmers worden geëvacueerd uit het basiskamp aan de Nepalese kant van de berg.

De Chinese autoriteiten hebben nu bekendgemaakt dat strenge maatregelen worden genomen om contact tussen klimmers uit de twee landen te voorkomen. Gidsen gaan onder meer een scheidslijn aanbrengen voordat het klimmen hervat kan worden. Het is nog onduidelijk hoe die afbakening er precies uit komt te zien.

Nepal heeft dit jaar weer een recordaantal klimmers een vergunning gegeven om de berg op te gaan. Daar moet ongeveer 9000 euro voor worden afgerekend. De totale kosten van een expeditie vallen vele malen hoger uit. De Nepalese toerismesector liep vorig jaar veel inkomsten mis door de pandemie.

In het drukke tentenkamp aan de Nepalese zijde van de berg bevinden zich onder normale omstandigheden vaak meer dan duizend mensen. Het gaat onder meer om klimmers en gidsen. China heeft buitenlanders vanwege de coronacrisis juist verboden om de berg te beklimmen, al heeft een team van 21 Chinese klimmers wel toestemming gekregen.