Nieuws/Buitenland
1439894208
Buitenland

Coronavaccin in Australië op dood spoor: streep door 51 miljoen doses

Canberra - De Australische overheid heeft een bestelling van 51 miljoen doses van een coronavaccin dat in eigen land werd ontwikkeld geannuleerd. Biotechbedrijf CSL en de Universiteit van Queensland hebben besloten het middel niet verder in een vervolgfase te testen nadat proefpersonen - ten onrechte - positief waren getest op het hiv-virus. De gezondheid van de proefpersonen zou niet in het geding zijn geweest.

Het land sloot eerder overeenkomsten met Pfizer/BioNTech, AstraZeneca en Novavax en heeft het aantal bestellingen verhoogd, zei premier Scott Morrison. De verwachting was volgens hem nooit dat alle vier de vaccins de eindstreep zouden halen.

Bij de universiteit klonk teleurstelling. Er is te weinig tijd om het vaccin helemaal opnieuw te construeren, zei professor Paul Young in een verklaring. Dat zou de ontwikkeling met een jaar vertragen.

De regering heeft 20 miljoen extra doses besteld bij AstraZeneca en 11 miljoen bij het Amerikaanse Novavax. Volgens minister Greg Hunt van Volksgezondheid zullen er meer dan 140 miljoen doses beschikbaar komen in Australië. Het land met 25 miljoen inwoners denkt in maart te kunnen beginnen met inenten.