Nieuws/Binnenland
1440080
Binnenland

Recordaantal processen-verbaal voor ’hufterfeiten’

Bonnenregen over aso in het verkeer

Een screendump van een dashcamvideo

Een screendump van een dashcamvideo

Utrecht - Verkeersaso’s worden steeds vaker bestraft voor hun wangedrag. Weginspecteurs van Rijkswaterstaat schrijven dit jaar voor het eerst meer dan duizend processen-verbaal uit voor het negeren van een rood kruis of oneigenlijk stilstaan op de vluchtstrook.

Een screendump van een dashcamvideo

Een screendump van een dashcamvideo

Dat blijkt uit cijfers die Rijkswaterstaat (RWS) voor De Telegraaf verzamelde. „Het aantal bonnen staat nu op 932, en daar moeten november en december nog bij worden opgeteld. Het is duidelijk dat wij een absolute recordscore gaan noteren”, zegt woordvoerder Diederik Fleuren.

In 2015 stokte de teller van uitgeschreven processen-verbaal door weginspecteurs nog op 399 stuks. Een jaar later was dat aantal al opgelopen tot 733 bekeuringen. Fleuren: „Maar daar gaan we nu dus flink overheen. Want juist de laatste weken zijn er weer veel incidenten geweest waarbij massaal verboden werden genegeerd en automobilisten onverantwoorde capriolen uithaalden om opstoppingen te omzeilen.”

Volgens de RWS-zegsman wordt het verkeer daardoor veel onveiliger. „Gelukkig kunnen de inspecteurs als buitengewoon opsporingsambtenaar (boa) daarvoor verbalen uitschrijven, maar dan is de overtreding al begaan. Het gaat erom die onveiligheid juist te voorkomen. Vandaar dat we weggebruikers nog uitgebreider gaan waarschuwen als weginspecteurs bezig zijn met het afhandelen van incidenten langs de weg.”

„Natuurlijk is dat uit nood geboren, want dit jaar zijn nu al twaalf wagens van weginspecteurs aangereden en dat is al 50 procent meer dan vorig jaar. De veiligheid is dus in het geding, vandaar dat we weggebruikers ook via navigatiesystemen, verkeers- en file-apps gaan waarschuwen in de hoop de werkomstandigheden van onze mensen veiliger te maken”, zegt Fleuren.

Het systeem Flister – dat onder andere door TomTom en Flitsmeister gebruikt wordt – is het afgelopen jaar met succes getest in Flevoland en inmiddels landelijk uitgerold. „Het wordt nu toegepast op alle snelwegen. Het is een aanvulling op maatregelen zoals rode kruisen, snelheidsbeperkingen, pijlwagens, afzettingen en voertuigen van weginspecteurs die worden ingezet bij incidenten. Door weggebruikers nu ook in hun auto te waarschuwen kunnen ze beter anticiperen”, verwacht Fleuren.

Werd het negeren van een rood kruis voorheen nog afgedaan met een boete van een paar honderd euro, tegenwoordig wordt het gezien als ’hufterfeit’ en bepaalt de officier van justitie de hoogte van de straf.