Nieuws/Buitenland
1441529816
Buitenland

Vliegverkeer naar La Palma gehinderd door vulkaanuitbarsting

LA PALMA - Het vliegverkeer naar La Palma wordt ook zaterdag gehinderd door de vulkaanuitbarsting op het eiland. Exploitant Aena meldt dat het vliegveld op het Spaanse eiland tijdelijk is gesloten omdat vulkanisch as moet worden opgeruimd. „De opruimwerkzaamheden zijn begonnen, maar de situatie kan ieder moment veranderen.”

De vluchten naar de naburige eilanden Tenerife en La Gomera zijn hervat, meldt de lokale luchtvaartmaatschappij Binter.

Zaterdag is de activiteit van de vulkaan licht afgenomen, nadat de kracht van de uitbarsting vrijdag toegenomen. Brandweerlieden en andere helpers moesten zich terugtrekken. Nog eens drie kleine dorpen met enkele honderden inwoners werden uit voorzorg geëvacueerd.

Oprukkende lavastromen

De vulkaan Cumbre Vieja barstte bijna een week geleden uit op het circa 83.000 inwoners tellende eiland. Oprukkende lavastromen hebben sindsdien honderden gebouwen verwoest. Zo’n 6000 mensen zijn geëvacueerd, onder wie ook Nederlanders die vakantie vierden op het eiland. De toegangswegen naar hun hotel dreigden geblokkeerd te raken.

La Palma is een van de Canarische Eilanden voor de kust van Marokko. Er varen vanaf het eiland nog wel veerboten naar Tenerife. Die overtocht duurt ongeveer vier uur.