Nieuws/Buitenland

’Onderzoeker Russische inmenging in VS in de fout’

Robert Mueller

Robert Mueller

EPA

WASHINGTON - De speciale aanklager die de beïnvloeding van de presidentsverkiezingen in 2016 in de VS onderzoekt, heeft op onwettige manier duizenden e-mails in handen gekregen. Aanklager Robert Mueller kreeg de mails van de General Services Administration (GSA).

Robert Mueller

Robert Mueller

EPA

Die bewering komt van de organisatie Trump for America (TFA). Die zegt dat Mueller 'tienduizenden mails' van TFA op oneerlijke wijze in bezit heeft gekregen. De TFA maakte in de periode tussen de verkiezingen en de inauguratie van Trump gebruik van de faciliteiten van de GSA. Trump for America moest de overgang naar het Witte Huis voorbereiden en soepel doen verlopen.

De beschuldiging is een nieuwe uiting van het ongenoegen in Republikeinse kringen over het werk van Mueller. De aanklager werd in mei aangesteld door staatssecretaris Rosenstein van Justitie om de verbindingen van Trumps campagneteam met de Russen te onderzoeken.

Robert Mueller, tussen 2001 en 2013 directeur van de FBI, stelde in oktober twee mannen in staat van beschuldiging: Paul Manafort en Rick Gates. Manafort was campagneleider van Trump van juni tot augustus 2016. Gates is een consultant en lobbyist die met Manafort in zaken zat.