Nieuws/Buitenland
1441786473
Buitenland

EU-parlement eist andere leiders

Klap in gezicht Von der Leyen: twee EU-commissarissen definitief afgewezen

Rovana Plumb.

Rovana Plumb.

BRUSSEL - Het Europees Parlement eist dat Ursula von der Leyen, de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie vanaf 1 november, de Roemeense en Hongaarse kandidaten voor de commissie vervangt. De Roemeense sociaaldemocrate Rovana Plumb en de Hongaarse conservatief László Troscanyi zijn volgens de Juridische Commissie van het parlement ongeschikt als EU-commissaris.

Rovana Plumb.

Rovana Plumb.

De commissieleden waren bijeen nadat ze vorige week het tweetal hadden afgewezen vanwege financiële kwesties en mogelijke belangenverstrengeling. Maandag bleek na een stemming dat de commissie Plumb en Troscanyi ongeschikt vindt om de beoogde taken te vervullen en weigert groen licht te geven voor de geplande hoorzittingen van de twee.

Troscanyi is onder meer ongeschikt bevonden vanwege aandelen in een advocatenkantoor. Hij zou als commissaris voor Uitbreiding toetredingslanden op de Balkan moeten toetsen op onder meer de rechtsstaat. Bij Plumb speelt mogelijke belangenverstrengeling rond een lening.

Geen zuiver blazoen

Troscanyi, eerder minister van Justitie in de regering van premier Viktor Orbán, heeft met „grote consternatie” kennis genomen van het oordeel. De Hongaar spreekt in een verklaring van „overduidelijk onrecht”, een „verzameling leugens” en overtreding van de „basisprincipes van de democratie.” Hij kondigt aan naar de rechter te stappen.

Volgens PvdA-Europarlementariër en commissielid Lara Wolters heeft het tweetal duidelijk „geen zuiver blazoen.” „Commissarissen moeten boven elke twijfel verheven zijn.”

Verzoek

De voorzitter van het parlement David Sassoli zal Von der Leyen van de beslissing op de hoogte stellen. Zij zal de regeringen in Boekarest en Boedapest mogelijk vragen andere kandidaten voor te dragen.

Het parlement moet het nieuwe dagelijks EU-bestuur goedkeuren, en kan de keuze van Von der Leyen dus tegenhouden. Frans Timmermans is de Nederlandse EU-commissaris.