Nieuws/Binnenland
1441829707
Binnenland

Heel Nederland kleurt rood op nieuwe coronakaart Europa

De Covid-teststraat op Schiphol Airport.

De Covid-teststraat op Schiphol Airport.

AMSTERDAM - Heel Nederland is nu rood op de kaart van coronagevallen in Europa. Dat is het een na hoogste waarschuwingsniveau. Noord-Holland, Zuid-Holland en Flevoland hadden die kleur al. De andere negen provincies gaan van oranje naar rood.

De Covid-teststraat op Schiphol Airport.

De Covid-teststraat op Schiphol Airport.

Een maand geleden was Nederland voor het laatst volledig rood. De verandering komt doordat het percentage positieve tests is gestegen. In de afgelopen twee weken bracht 4,4 procent van alle uitgevoerde tests een besmetting aan het licht. Vorige week stond dit op 3,5 procent.

De meeste provincies hadden in de afgelopen twee weken tussen de 75 en 200 positieve tests op elke 100.000 inwoners. Als dan meer dan 4 procent van alle tests positief uitvalt, gaan de provincies van oranje naar rood, ook als het aantal positieve tests gelijk blijft. Als Nederland onder de grens van 4 procent was gebleven, zouden alleen Friesland en Overijssel van oranje naar rood zijn gegaan.

Buurlanden

Ook in de buurlanden gaat de waarschuwingskleur omhoog. Vlaanderen gaat van oranje naar rood, net als de Duitse deelstaat Nedersaksen, dat aan Groningen, Drenthe en Overijssel grenst. Andere Duitse deelstaten als Noordrijn-Westfalen, Beieren en Berlijn blijven op rood staan. Ook Wallonië blijft rood.

In andere landen verandert er niet zo veel. In Spanje is voor het eerst in weken een regio niet rood of donkerrood. De noordelijke regio Asturië zakt van rood naar oranje. De Italiaanse regio Lazio, waar Rome in ligt, gaat van oranje naar rood. Op het Griekse vasteland kleuren een paar gebieden donkerrood. Kreta houdt die kleur.

Midden-Europa blijft vrijwel helemaal groen. Landen als Polen, Tsjechië, Slowakije en Hongarije hebben het laagste aantal positieve tests.

Om de kleurcode van een land vast te stellen, kijkt het ECDC naar twee aspecten: het aantal gemelde besmettingen per 100.000 inwoners in de afgelopen twee weken enerzijds en het percentage positieve testen anderzijds.

Een land kleurt altijd rood als dat eerste getal zich tussen de 200 en 499 besmettingen per 100.000 inwoners bevindt. Het percentage positieve testen is daarbij niet van belang.

Maar in Nederland ligt dat getal nét onder de 200, waardoor ons land in de categorie tussen 75 en 200 besmettingen per 100.000 inwoners valt. Normaal gesproken ben je dan ‘oranje’, op voorwaarde dat het percentage positieve testen daarbij lager dan vier is. En ons land voldoet daar niet aan. Het percentage bedraagt volgens het ECDC 4,47. In dat geval kleur je alsnog rood.