Nieuws/Buitenland
1443541
Buitenland

Senator Doug Jones belooft onafhankelijkheid

Doug Jones

Doug Jones

WASHINGTON - Doug Jones, de net gekozen Democratische senator van Alabama, heeft zondag in een boodschap aan zijn nieuwe collega’s gezegd dat hij zich onafhankelijk zal opstellen. „Ik werk met beide partijen. Verwacht niet dat ik steevast voor de Democraten stem. Op bepaalde onderwerpen zou ik de kant van de Republikeinen kunnen kiezen”, aldus Jones in het CNN-programma State of the Union.

Doug Jones

Doug Jones

Jones versloeg vorige week in de tussentijdse verkiezing de Republikeinse kandidaat Roy Moore. Moore was zwaar omstreden door beschuldigingen van seksuele intimidatie. Mede daardoor wordt de aartsconservatieve staat voor het eerst in 25 jaar nu in de Senaat vertegenwoordigd door een Democraat als opvolger van Jeff Sessions. Deze trad als minister toe tot de regering-Trump.

„Een van de problemen in de Amerikaanse politiek is volgens mij dat iedereen denkt dat het lidmaatschap van een partij je stemgedrag bepaalt. Dat zou niet het geval moeten zijn”, aldus Jones. Hij zei ook dat wat hem betreft president Trump niet hoeft af te treden omdat hij zich in het verleden schuldig zou hebben gemaakt aan seksuele intimidatie. Zijn partijgenote Kirsten Gillibrand eiste dat.

’We moeten verder’

„De verdachtmakingen dateren van voor de verkiezing. De mensen hadden dus de kans daarover vooraf een oordeel te vellen”, reageerde Jones. „We moeten verder en ons niet te veel laten afleiden door dergelijke zaken. Laten we ons richten op de onderwerpen waarmee de bevolking nu wordt geconfronteerd.”

Jones sprak bij Fox News Sunday zijn bezorgdheid uit over de nieuwe belastingwet die vermoedelijk dinsdag wordt aangenomen door het Congres. De Senator van Alabama denkt dat de hervormingen er te snel doorheen zijn gejaagd, zonder goed te kunnen beoordelen wat de gevolgen zijn. Jones denkt niet dat de wet voldoende economische groei oplevert om de belastingverlagingen te compenseren.