Nieuws/Binnenland
1444666
Binnenland

Verlof criminelen klunzige bende

Tbs’er vlucht alle kanten op

Den Haag - Criminelen op begeleid verlof kunnen kinderlijk eenvoudig de benen nemen. Ook als ze onder toezicht aan de vrijheid mogen wennen, is een vluchtpoging zo geregeld.

Dat blijkt uit de incidentmeldingen vanuit het gevangeniswezen en tbs-klinieken die De Telegraaf heeft opgevraagd. Deze piketmeldingen lijken bovendien toe te nemen, van 214 in 2014 naar 253 vorig jaar.

Uit de stukken blijkt dat criminelen bijvoorbeeld de benen nemen als een begeleider even een frietje haalt of net een strike wil gooien op de bowlingbaan. Opvallend is ook dat er tijdens verloven soms de meest grove misdaden worden gepleegd, maar dat de buitenwereld niet wordt gemeld dat de dader eigenlijk een gedetineerde is.

Schokkend beeld

De documenten geven verder een schokkend beeld van wat er in en rondom de gevangenissen en tbs-klinieken gebeurt. Met regelmaat worden cipiers in elkaar geslagen, maar ook gevangenispersoneel gaat de fout in door bijvoorbeeld drugs en telefoons naar binnen te smokkelen voor gedetineerden.

</sc

Kamerleden kijken op van de knulligheid bij verloven en eisen actie. De PVV wil een complete stop op alle verloven en de SP wil dat het systeem onder de loep genomen wordt.

Lees het hele verhaal: Verlof blijkt een zwijnenstal