Nieuws/Binnenland
1447014878
Binnenland

Opnieuw boeren naar huis minister Van der Wal: ’Situatie was dreigend en onacceptabel’

Boeren verzamelen zich in Hierden.

Boeren verzamelen zich in Hierden.

DEN HAAG - Boeren voerden dinsdag actie tegen het stikstofbeleid van de regering. Boeren met tractoren trokken onder meer naar Den Haag. Op diverse snelwegen in het land waren blokkades, vanaf een viaduct boven de A50 werd volgens de politie vuurwerk gegooid naar hulpverleners, op de A1 bij Stroe werden de ventielen van banden van een politieauto en politiemotoren losgedraaid en werden banden van een politieauto lekgestoken. Dinsdagavond rond 23.00 uur zijn protesterende boeren bij het huis van minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) door een afzetting van de politie gebroken.

Boeren verzamelen zich in Hierden.

Boeren verzamelen zich in Hierden.

Stikstofplannen

De boeren zijn boos over de stikstofplannen van het kabinet. De ammoniakuitstoot van de landbouw moet wat het kabinet betreft gemiddeld met 40 procent omlaag, zodat de natuur niet langer wordt overbelast. In beschermde natuurgebieden zelf mag volgens de plannen vrijwel geen uitstoot meer plaatsvinden, direct daaromheen is volgens de minister een vermindering van 70 procent noodzakelijk. Alleen dan gaat het volgens haar lukken om de stikstofbelasting op de natuur genoeg te verminderen.

VIDEO: Tijdens een protestactie bij het huis van stikstofminister Van der Wal zijn boeren door een politieblokkade gebroken. De minister was zelf niet thuis, maar haar gezin wel. Video via Dumpert.nl.